Sobotka: Německé mýtné na dálnicích je diskriminační

Německá dálnice A3

Německá dálnice A3 Zdroj: CC BY-ND 2.0: dmytrok; Flickr.com

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Německá dálnice
německá dálnice (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Česko z německého mýtného pro osobní auta nemá žádnou radost, uvedl premiér Bohuslav Sobotka před setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a slovenským ministerským předsedou Robertem Ficem v Berlíně. Považuje ho za diskriminační. S možnými kroky české strany chce počkat na analýzu ministra dopravy Dana Ťoka.

"Já teď mohu jasně říci, že nám ten německý záměr nedělá žádnou radost a vidíme v tom riziko diskriminace pro naše subjekty," řekl Sobotka českým novinářům. Německo má podle něj samozřejmě právo zavést dálniční poplatky pro osobní auta. Systém byl měl ale být stejný pro všechny. "Tady v tom Německu je návrh, aby si Němci zaplacený poplatek mohli odečíst od jejich německé daňové povinnosti, což se nám jeví jako diskriminační," podotkl.

Německý plán, který nedávno schválil parlament, počítá s tím, že dálniční poplatky budou fakticky platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel; majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

Český ministerský předseda vyjádřil přesvědčení, že téma bude předmětem debaty s Merkelovou a Ficem. Jednat chtěl také o hospodářské nebo dopravní spolupráci.

Dnešní schůzka se uskutečňuje při příležitosti 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem. "Myslím, že to bude dobrá příležitost, abychom tady v Berlíně zdůraznili důležitost středoevropské spolupráce, protože se nám podařilo v těch posledních 25 letech postavit skutečně pevné mosty. Pevné mosty, které vydrží podle mého názoru i zátěž eventuálních rozdílných názorů," podotkl Sobotka.

Ve smlouvě o dobrém sousedství z 27. února 1992 si obě strany potvrdily existující státní hranice a vyslovily se pro rozsáhlou mírovou a partnerskou spolupráci ve všech oblastech. Německo se zavázalo mimo jiné k podpoře českého členství v Evropských společenstvích (předchůdce Evropské unie).