Sobotka odmítl nápad Zemana a Hofera na vytvoření unie v EU

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl vytváření unií v Evropské unii. O posílení střední Evropy v Evropské unii v pondělí mluvili prezident Miloš Zeman s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem. Sobotka to uvedl v prohlášení, které vydal v reakci na výroky lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který požaduje vyloučení Maďarska z EU kvůli jeho přístupu k migraci.

Zeman Hofera v pondělí přijal na Pražském hradě. Po skončení schůzky Hofer řekl, že spolu mluvili o tom, zda by do budoucna bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci EU. „Chceme vytvořit unii v unii,“ uvedl Hofer.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka projekt unie v unii zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny. Zeman v minulosti mluvil o možnosti užší spolupráce Visegrádu s Rakouskem nebo Slovinskem několikrát.

Sobotka dnes v reakci na Asselborna, ve které odmítl jeho vyjádření k vyloučení Maďarska, uvedl, že „nebudeme vytvářet žádné unie v Unii, ani nikoho vylučovat“. „Evropa musí spolupracovat a zůstat soudržná,“ uvedl.