Sobotka s výběrem eurokomisaře nespěchá

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Nejdříve v létě nebo možná až na konci prázdnin se podle premiéra Bohuslava Sobotky vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců dohodne na kandidátovi, který by nejlépe hájil zájmy Česka v Evropské komisi. To podle něho nijak nezkomplikuje jednání o co možná nejvlivnějším, nejlépe ekonomickém portfoliu. „Můžeme o něm mluvit nezávisle na osobě našeho eurokomisaře.

Koneckonců Poláci představili dokonce čtyři jména. Čili všechny země si ponechávají maximální manévrovací prostor. Proto bude Česká republika diskutovat o několika možných portfoliích. Jinak jednání v koalici určitě přizpůsobíme tempu debaty o budoucím šéfovi Evropské komise,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Sobotka. Ministerský předseda by byl rád, kdyby Česko získalo rezort průmyslu, dopravy, vnitřního trhu EU nebo digitální ekonomiky.

„V koalici na tom existuje shoda,“ dodal. Bývalý eurokomisař a současný Sobotkův šéfporadce Vladimír Špidla nedávno upozornil, že vláda by neměla s výběrem kandidáta příliš otálet právě proto, že šance na získání co nejlepšího portfolia se v takovém případě snižují.

Dohodnou se ANO a ČSSD?

Problém je v tom, že dvě nejsilnější vládní strany jsou „zaseknuté“. Sociální demokracie odmítá kandidáta ANO Pavla Teličku, hnutí Andreje Babiše zase Pavla Mertlíka prosazovaného ČSSD. A Zuzana Roithová (KDU-ČSL) neřekla, zda by o post eurokomisařky vůbec stála.

Nejhorší by bylo opakování scénáře z roku 2009. Tehdejší nepolitický Fischerův kabinet navrhl diplomata Štefana Füleho až v první polovině listopadu. O jeho jménu se přitom v médiích vůbec nespekulovalo, žádná ho nezmiňovala. Výběru předcházely zdlouhavé zákulisní licitace o různé posty či návrhy zákonů.

Česká republika se nevytáhla ani před deseti lety, kdy Špidlova vláda nominovala Miloše Kužvarta. Nakonec za něj musel v Evropské komisi krátce zaskakovat Telička. Kužvart kandidaturu vzdal, když se ukázalo, že neumí anglicky.

Pavel Telička: Eurokomisařem by neměl být sociální demokrat