Sobotka: Spolupráce s komunisty je potřeba. I když bych je nikdy nevolil a mají extrémní názory

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: čtk

Americké jednotky v Polsku
Sobotka o komunistech
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá vysvětlovat volební neúspěch strany
Ruská armáda
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
15
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě okořenil svá slova o možné spolupráci ČSSD s komunisty na vládní úrovni. V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére uvedl, že o sjednocení levice stojí přesto, že mají komunisté extrémní názory například v oblasti bezpečnosti.

Bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD spolupráci s extremistickými stranami, je podle premiéra vyhaslé, protože vzniklo v roce 1995. Tedy jen několik let po revoluci. Slova z rozhovoru pro Hospodářské noviny ministerský předseda v pořadu Blesku dále rozvedl.

„Tehdy jsme reagovali na aktuální situaci. Lidé vnímali komunistickou stranu jako riziko. Nebyli jsme členy NATO nebo Evropské unie. Komunisté dostávají hlasy, mají podporu určité části voličů, je to součást levicového spektra. Nechci hodnotit jejich program, já jsem sociální demokrat, komunisty bych nikdy nevolil,“ snažil se premiér utéct z otázky moderátorky Kláry Brunclíkové, která se ptala, zda pro něj jsou, nebo nejsou komunisté extremisty.



Nakonec ale Sobotka přeci jen svůj názor obnažil. „V některých ohledech mají extrémní postoj, například když navrhují vystoupení z NATO. Z hlediska bezpečnosti to považuji za extrémní názor,“ řekl.

Podívejte se, co dalšího premiér ke spolupráci s komunisty uvedl:


Pokračování článku a celý záznam rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou najdete na webu Blesk.cz>>>