Sobotka zkritizoval vládní reformy a nabídl sociální stát bez dluhů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

"Vládní reformy vedou do slepé uličky," uvedl dnes na programové konferenci ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka. Vláda podle něj nedokáže reagovat na současnou ekonomickou krizi, její kroky postrádají etický rozměr a chybí dlouhodobý plán. Jako alternativu Sobotka nabízí sociální stát, který nebude stát na deficitním financování.

„Lidé platí Nečasově vládě stále víc a víc, aby se měli stále hůř a hůř,“ prohlásil Sobotka, politika má dnes podle něj tu nejhorší pověst.

V zájmu sociální spravedlnosti chce sociální demokracie po úspěch ve volbách zrušit rovnou daň a také zrušit nebo alespoň oslabit druhý důchodový pilíř. ČSSD dnes v aktualizaci své důchodové reformy v souvislosti s tímto bodem představila záměr sloučit vládou prosazené důchodové spoření v soukromých fondech se současným penzijním připojištěním. Faktické zrušení druhého pilíře důchodového systému, který koalice koncem minulého týdne prosadila ve sněmovně, by podle sociálních demokratů obnovilo příjmy pro nynější průběžné financování důchodů.

Strana bude usilovat mimo jiné o obnovení nižší DPH na léky a potraviny, zavedení progresivní daně z příjmů a vyššího zdanění nejbohatších firem.

„Vedle vyrovnaných rozpočtů, tedy snižování deficitu musí být cílem vlády také zaměstnanost,“ prohlásil Sobotka. Země podle něj potřebuje cílenou proexportní politiku – místo přílišné orientace na země EU by se měly podle Sobotky české firmy orientovat například na Čínu, Brazílii nebo Rusko.

Sobotka v části svého vystoupení, zaměřené na ekonomickou krizi eurozóny, zkritizoval úlohu finančních trhů, které označil za skutečného viníka současné krize. „Viníkem krize není sociální stát, ale finanční trhy, jejich regulaci politici podcenili,“ uvedl Sobotka. „Je krajně nespravedlivé že ztráty jsou znárodňovány a dopady nese především střední a nižší třída,“ dodal.

Na programové konferenci ČSSD vystoupil také předseda slovenské strany SMER-SD Robert Fico, který na sociální demokracii apeloval, aby neslibovala lidem zázraky a přestala lidi pouze strašit.