Sociální demokraté si na sjezdu zvolí předsedu. Strana chce ve vládě až pět ministerstev

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: vackova anna

V sociální demokracii vrcholí napětí před blížícím se sjezdem, který rozhodne o předsedovi socialistů a také jejich účasti ve vládě. Sílí názory, že v opozici by ztratili další voliče.

Vedení sociální demokracie už má jasno v tom, jakou pozici by strana měla mít ve vládě s ANO, kterou by tolerovali komunisté. „Vzhledem k našemu programu bychom měli obsadit rezorty sociálních věcí nebo zdravotnictví, některé ministerstvo s vazbou na regiony, tedy místní rozvoj nebo zemědělství, a také minimálně jedno silové ministerstvo,“ uvedly zdroje deníku E15 blízké grémiu socialistů. Optimální by byl zisk čtyř až pěti vládních křesel.

Mezi poslanci ČSSD převládá názor, že v opozici by strana přišla o další voliče. „S patnáctičlenným klubem jsme pro média téměř neviditelní. Postupně bychom se propadli pod pětiprocentní hranici,“ míní jeden z poslanců.

O podmínkách případné účasti v koalici má příští neděli debatovat sjezd ČSSD. Vybrat má také nového šéfa partaje. Nejvážnějšími uchazeči jsou místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, úřadující předseda strany Milan Chovanec a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Spekuluje se o tom, že Zimola nakonec podpoří Hamáčka.

Kardinální otázkou je, jak se ČSSD postaví k obvinění Andreje Babiše. „Pokládám to za velký problém. Nicméně není to primárně problém sociální demokracie. Vyřešit by ho mělo ANO,“ míní Hamáček s tím, že stanovit podmínky pro vyjednávání o koalici mají delegáti sjezdu.

Tvrdou linii razí Chovanec, Babiš jako premiér je pro něj nepřijatelný. Navzdory tomu patřil donedávna bývalý ministr vnitra mezi největší zastánce vstupu do vlády. Když mu však Babiš vzkázal, že s ním ve Strakově akademii v žádném případě sedět nebude, změnil kurz. Nyní tvrdí, že se v případě svého zvolení do čela ČSSD plně soustředí na práci pro stranu.

Naopak Zimolovi by vládnutí s Babišem nevadilo. „Nebyl pravomocně odsouzen, proto k němu přistupuji jako k nevinnému,“ řekl již dříve Deníku.


Profily kandidátů na předsedu ČSSD čtěte zde >>>


V souboji o předsedu ČSSD nepatří Zimola k favoritům. Jeho tábor však může hlasování ovlivnit tím, že ve finále podpoří Hamáčka. I když i jemu jako jednomu z místopředsedů strany vyčítá exhejtman loňský volební propadák, je pro něj přijatelnější než Chovanec.

„Zimolovi spojenci, k nimž nepatří jen jeho domovská jihočeská organizace, mohou sehrát rozhodující roli,“ uvedl člověk blízký Hamáčkovi. Ten dosud posbíral pět nominací z krajů, Chovanec tři a Zimola jednu. Klíčové bude rovněž to, ke komu se přikloní moravské buňky ČSSD.