Sorosova univerzita se do Prahy stěhovat nechce

Protesty v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity

Protesty v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity Zdroj: Zoltan Balogh ČTK

Viktor Orbán
Viktor Orbán
3
Fotogalerie

Děkujeme, nechceme. Sorosova univerzita, kterou vláda Viktora Orbána vyhání z Maďarska, o stěhování do Prahy neuvažuje.

Nápad ministra financí Andreje Babiše (ANO) zahájit jednání o přesunu prestižní Středoevropské univerzity (CEU) z Budapešti do pražské Invalidovny, zřejmě nepadne na úrodnou půdu. Babiš reagoval na to, že maďarský parlament zpřísnil školský zákon tak, že ho bude pro CEU složité naplnit.

„CEU nemá v úmyslu se stěhovat z Budapešti. Hodláme tu zůstat a pokračovat v naší činnosti za jakýchkoli okolností,“ sdělil pro deník E15 prorektor univerzity Liviu Matei. Nabídky vicepremiéra Babiše si však cení.

Jednoduché by to nebylo ani s nabízeným sídlem v pražské Invalidovně. Nevyužitý památkově chráněný objekt, který vyžaduje rozsáhlé opravy, se v minulosti pokoušel stát prodat. Pak o něj zažádal Národní památkový ústav. „Zájem NPÚ o Invalidovnu trvá. To, že naše obnova barokního areálu v Kuksu nedávno získala evropskou cenu, je důkazem, že bychom Invalidovnu dokázali opravit, ale i oživit,“ říká mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Žádost ze srpna ale dosud Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nerozhodl. „Čekáme na doplnění žádosti ze strany NPÚ tak, abychom žádost mohli podle zákona vyhodnotit. Jde zejména o zajištění finančního krytí rekonstrukce,“ říká mluvčí úřadu Radek Ležatka. Podle Cieslara však už NPÚ vše doložil.

Babišův výrok vyvolal reakce na Slovensku, kde s ním novináři konfrontovali tamní politiky. Ti však zájem o přestěhování CEU na Slovensko neprojevili.

Kromě Babiše se pro pozvání CEU do Prahy na Twitteru vyslovil i kandidát na prezidenta republiky Jiří Drahoš, souhlasil s tím předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Myšlenku podpořil předseda sněmovny Jan Hamáček. Pro Hospodářské noviny, které o nezájmu CEU o stěhování do Prahy také informovaly, prorektor Matei poznamenal, že neví o tom, že by univerzitu někdo z Prahy v této věci oficiálně kontaktoval.

Česko není jediné, kdo univerzitě nabízí nové působiště. Univerzita dostala nabídky z Vídně i Vilniusu, oficiálním dopisem pozval CEU i starosta polského města Slupsk.

Studentská rada Filosofické fakulty Univerzity Karlovy pořádá v sobotu shromáždění na podporu Středoevropské univerzity. Podporu vyjádřila CEU akademická obec i představitelé dalších institucí a států v Evropě i Spojených státech. Podpora z USA je přitom pro CEU nejdůležitější. Pro další fungování univerzity v Maďarsku bude klíčové, jestli zákon potvrdí Ústavní soud.

CEU byla založena v roce 1991 v Praze, financuje ji George Soros. V roce 1996 přesunula své sídlo i pražskou část do Budapešti kvůli neshodám s vládou Václava Klause.

Podle Viktora Orbána má nyní CEU výhodu proti maďarským univerzitám, když může vydávat kromě maďarských i americké diplomy. Nově by měla potřebovat mezivládní dohodu. Přitom ani Orbán, ani americký prezident Donald Trump nejsou Sorosovi a jeho aktivitám na podporu občanské společnosti nakloněni.