Chudoba mizí ze světa. Výjimkou jsou Spojené státy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: čtk

Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuelané vyrazili přes hranici na nákupy do Kolumbie
9
Fotogalerie

Většina studií tvrdí, že chudoba je na ústupu. Roste naopak příjmová nerovnost.

Světová banka uvádí, že v roce 1981 žilo v extrémní chudobě 42 procent světové populace. V roce 2013 to už bylo jen 10 procent. Světová banka očekává další pokles. Informoval o tom server The Economist.

Instituce, která působí zejména v rozvojových zemích, chce chudobu vymýtit do roku 2030. Hrozbou tomuto cíli je příjmová nerovnost, která je v současnosti na vzestupu.

Pokles extrémní chudoby ale neplatí pro všechny země, a to ani pro ty vyspělé. Chudobě ve Spojených státech se ve své knize věnovala profesorka z turínské university Elisabetta Grande. Podle její práce extrémní chudoba v USA dokonce roste. Děje se tak navzdory tomu, že ekonomika se již zotavuje z ekonomické krize. Vinu klade italská profesorka hlavně právě rostoucí příjmové nerovnosti. 

V USA dle jejího názoru od roku 1976 vzrostla extrémní chudoba o více než tři procenta, pod její hranicí se nachází tedy přes 20 milionů obyvatel. Řeč je ale pouze o extrémní chudobě. „Klasickou“ chudobou je ohroženo mnohem více lidí. Takový člověk nedosahuje ani poloviny mediánu příjmů v zemi. Podle US Cenzus Bureau do této kategorie spadá téměř 15 procent obyvatel.

Spojené státy patří dlouhodobě k zemím s největším poměrem obyvatel ohrožených chudobou i ve statistikách OECD. Nepříliš dobrý je i takzvaný Giniho koeficient, ukazatel rozdělení příjmů uvnitř společnosti. Na škále kde nula představuje úplnou rovnost a jedna úplnou nerovnost dosahují USA hodnoty 0,48 bodu.

Česko patří ke státům s největší rovností nejen ve statistikách OECD, ale také mezi zeměmi Evropské unie, kde zaujímá druhé místo s pouhými šesti procenty obyvatel pod hranicí chudoby. Méně jich má jen Dánsko, a to 5,4 procenta. 

Prohlédněte si odvrácenou tvář Hongkongu a čtvrtě, kde se žije v "rakvích":