Soudce chce nechat prověřit Janouškovy znalce

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: CTK

Soudce Tomáš Kubovec podal podnět k prošetření dvou znalců, kteří svědčili ve prospěch obhajoby v případu nehody lobbisty Romana Janouška. Státnímu zastupitelství ho zaslal v pátek s tím, že se muži mohli dopustit křivého svědectví. Janoušek byl za nehodu odsouzen na 4,5 roku vězení, trest si odpykává v brněnské věznici.

Informoval o tom dnes server iDnes.cz.

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Zachycení zrcátkem

Lobbista se u soudu hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Také znalci přizvaní Janouškovými obhájci podle iDnes.cz tvrdili, že žena stála na boku auta a zachytila se o zpětné zrcátko. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

„V pátek předseda senátu zaslal městskému státnímu zastupitelství podnět k prošetření, zda u dvou vypracovatelů znaleckých posudků z oboru dopravy v kauze obžalovaného Romana Janouška nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ řekla serveru mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Pražský městský soud rozhodoval o případu lobbisty od července 2013. Loni v dubnu ho potrestal za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky třemi lety vězení a uložil mu pětiletý zákaz řízení. Odvolací Vrchní soud v Praze následně zpřísnil Janouškovi trest na 4,5 roku a o dva roky prodloužil i zákaz řízení. V listopadu 2014 nastoupil lobbista do vězení.