Spor o peníze: telekomunikační úřad poště zaplatil za služby o miliardu míň

česká pošta

česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Český telekomunikační úřad přiznal České poště za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů korun. To je o 1,1 miliardy korun méně, než požadovala. Podobně podnik dopadl, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013. Rozhodnutí ještě není pravomocné. "Česká pošta s rozhodnutím ČTÚ o úhradě čistých nákladů za rok 2014 nesouhlasí a v zákonné lhůtě proti němu podala rozklad," reagovala mluvčí pošty Eva Krejčí.

Česká pošta v roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Za loňský rok firma očekávala zisk kolem 50 milionů korun. Výsledky zveřejní zřejmě na konci března.

Podle zákona o poštovních službách je Česká pošta povinna zajistit na celém území Česka všeobecnou dostupnost základních služeb. Mezi ty patří dodání poštovních zásilek do dvou kg, dodání balíků do deseti kg, doručení peněž poštovní složenkou nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

Ztrátu z univerzální služby měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na trhu podle svého podílu, tedy nejvíce Česká pošta. Loni schválená novela poštovního zákona ale tuto povinnost převádí na stát. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli tomu loni střetl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a prosadil maximální výši úhrady. Ta by měla být za rok 2015 do 700 milionů korun, další rok o 100 milionů méně a v dalších letech maximálně půl miliardy korun.

Naplnění kompenzačního fondu

„Úhradu z kompenzačního fondu pošta obdrží pouze za předpokladu, že bude naplněn, tedy že do něho přispějí podle zákona také ostatní operátoři na trhu. V případě tohoto modelu financování základních poštovních služeb lze předpokládat, že výsledná výše kompenzace bude zcela zanedbatelná v porovnání s vynaloženými náklady.“

„Zkušenosti s úhradou čistých nákladů za rok 2013 navíc ukazují, že ČTÚ nedokáže za stávající situace zajistit, aby byl kompenzační fond skutečně v přiměřené době naplněn,“ dodala Krejčí s tím, že pošta ani za rok 2013 kompenzaci ještě nedostala.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců a provozuje 3200 poboček, z toho je víc než tisícovka ztrátová. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.