Spory v pražské ODS přiživila koaliční smlouva

Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda

Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda Zdroj: Sedmicka, Petr Topic

Předseda pražské ODS Boris Šťastný chce, aby koaliční smlouva mezi TOP 09 a ODS obsahovala konkrétní programové priority. Řekl to dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to označil za zbytečné a nesmyslné požadavky. Priority podle něj stanoví do 30 dnů programové prohlášení rady, což koaliční smlouva uvádí.

Podle Šťastného současná verze koaliční smlouvy obsahuje pouze rozdělení křesel, měly by v ní ale prý být i konkrétní programové body. Do smlouvy by se měly dostat například v podobě dodatku, řekl Šťastný. Shodu mezi TOP 09 a ODS na těchto bodech mají najít vyjednávací týmy.

Požadavkem byl překvapen předseda pražské TOP 09 František Laudát. „Tato informace je pro mě nová,“ řekl. Vyjednávání nové podoby ve čtvrtek uzavřené koaliční smlouvy nebo dodatku k ní se nelíbí ani Svobodovi. „Jsou to zbytečné a nesmyslné požadavky a je to nošení dříví do lesa,“ řekl. Koaliční smlouva totiž obsahuje bod, že do 30 dnů má být představeno programové prohlášení, které bude konkrétní priority obsahovat.

Svoboda a zastupitelé, kteří jej podporují, ve čtvrtek překvapivě uzavřeli s TOP 09 koaliční smlouvu, o které nebyl Šťastný informován. Šťastný to označil za nestandardní postup, postupně se ale se zbytkem zastupitelů za ODS ke smlouvě připojil.

O vzájemných sporech Svobody a Šťastného se v magistrátních kuloárech mluví dlouhodobě. Šťastný tvrdí, že za Svobodou stojí, ale zároveň jej od podepsání koaliční smlouvy otevřeně kritizuje. V sobotním Právu například řekl, že byl varován, že by Svoboda mohl se svými lidmi přestoupit do TOP 09. Primátor tuto informaci odmítl.

Svoboda v týdnu za jeden z možných důvodů rozpadu koalice ODS a ČSSD označil mnohamiliardový tendr na svoz komunálního odpadu. Šťastný byl v červnu zvolen za místopředsedu dozorčí rady Pražských služeb, které se do boje o zakázku také přihlásily. Nyní nechce být se zakázkou jakkoli spojován. V Právu řekl, že jako řadový zastupitel o tendru nic neví. Vedení Prahy již oznámilo, že tendr bude zrušen.