Starosti kancléře Mynáře: musí si rychle dodělat prověrku, jinak končí

Vratislav Mynář, musí vysvětlovat volební neúspěch. Navíc je ohrožené i jeho místo kancléřa prezidenta Zemana. Ten po Mynářovi požaduje dokončení bezpečnostní prověrky.

Vratislav Mynář, musí vysvětlovat volební neúspěch. Navíc je ohrožené i jeho místo kancléřa prezidenta Zemana. Ten po Mynářovi požaduje dokončení bezpečnostní prověrky. Zdroj: Euro - Tomas Novak

Volební propadák přinesl hned v neděli nečekané starosti pro hradního kancléře Vratislava Mynáře. Musí si co nejrychleji dodělat bezpečnostní prověrku, jinak mu hrozí, že o tento post přijde. V České televizi to řekl prezident Miloš Zeman. Mynář, který žádost o vydání prověrky před volbami pozastavil, nemůže kvůli chybějící prověrce zastupovat hlavu státu na klíčových jednáních.

Podle Zemana Mynář předpokládal, že se stane poslancem, a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za SPOZ, která ale ve sněmovních volbách propadla.

Zemanovi nevadí, že Mynář ve sněmovních volbách kandidoval. Pokud ale padla představa, že bude poslancem a postu kancléře se vzdá, musí si bezpečnostní prověrku dodělat.

Zeman nesleví, Mynář se nebojí

„Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného,“ řekl Zeman.

Mynář odmítl informaci, že před volbami žádost o vydání prověrky pozastavil. „Jsem v určitém stadiu připravenosti, v nejkratším možném čase o prověrku požádám. Nemám s tím žádný problém a nevidím důvod, proč bych ji nedostal,“ řekl kancléř.

Podle něj je žádost o prověrku složitý proces. „Média mě dostávají pod tlak, že jsem měl požádat už včera. Tohle ale není výměna občanského průkazu, je to kontrola celého vašeho života,“ poznamenal Mynář.

Média již dříve uvedla, že Mynář se bez prověrky na stupeň tajné či přísně tajné nemůže účastnit například projednávání informací od zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády Mynář nemůže ani na Bezpečnostní radu státu, zasedání EU či Severoatlantické aliance. Na důvěrná jednání tak vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

Z Hradu i ze strany zemanovců přitom prosakovaly informace, že Národní bezpečností úřad nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi - třeba s Radimem Masným z Opavy.