Státní rozpočet si díky Lesům ČR a Budvaru přilepší o devět miliard

Státní podnik Budvar

Státní podnik Budvar Zdroj: Archiv E15

Státní firmy Lesy České republiky (LČR) a Budějovický Budvar letos odvedou do státního rozpočtu 9,3 miliardy korun, meziročně o dvě miliardy korun více. Informoval o tom šéf kabinetu ministra zemědělství Vít Doležálek. Ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že nehodlá budějovický pivovar privatizovat.

Na zvýšení částky převedené do státního rozpočtu se podle něj mají podílet především LČR. Z jejich předchozích zisků si má stát letos vzít 8,8 miliardy korun, o 2,3 miliardy korun více než před rokem. Naopak Budvar do státního rozpočtu převede půl miliardy korun, o 300 milionů Kč méně než loni. Ministerstvo chce jihočeskému pivovaru nechat větší částku na investice.

Budvar loni prodal 1,457 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodevatenáctileté historii. Na dobrých výsledcích se podílel především export. Výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, tržby o sedm procent na 2,3 miliardy korun.

LČR za leden až listopad loňského roku vytvořil hrubý zisk 5,85 miliardy korun. Podnik tím již překonal dříve oznámený předpoklad celoročního zisku ve výši rekordních 5,68 miliardy korun. V roce 2013 Lesy ČR vykázaly hrubý zisk 4,957 miliardy korun. Převody peněz ze státních firem do rozpočtu umožnila předloňská novela zákona o státním podniku.

Příliš hořký Budvar?