Státní tržiště zakázek bude pro úředníky povinné, ale až za rok

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Glos Hynek / Euro

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
8
Fotogalerie

Po „bouřlivé debatě“ vláda úředníkům přikázala zadávat veřejné zakázky jedině přes státní server. Používání Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek bude ovšem povinné až od 1. července příštího roku. 

Informovala o tom ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Ministři tak nepodpořili variantu, podle které by se povinnost u zakázek malého rozsahu měla týkat státních institucí už od začátku letošního července. NEN má nahradit nynější elektronická tržiště.

Šlechtová řekla, že povinnost se začne současně týkat elektronických tržišť i systému pro zadávání veřejných zakázek. „Po celkem i bouřlivé debatě vláda rozhodla, že povinnost u obou těchto součástí toho systému bude od 1. 7. 2018,“ uvedla. Připomněla, že svým návrhem plní usnesení vlády z července 2014, které ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) dalo úkoly s ohledem na to, aby byl NEN povinný.

U zakázek malého rozsahu, což jsou dodávky a služby do dvou milionů korun, případně stavební práce do šesti milionů, navrhovalo MMR povinnost už od letošního července. „Pokud bych hlasovala pro jinou variantu, než mi uložilo usnesení vlády, tak bych postupovala protiprávně. Ministerstvo navrhovalo povinnost elektronických tržišť od 1. 7. 2017, ale ministři to na základě informací od svých úředníků nechtěli,“ uvedla. Sedm ministerstev podle ní zatím NEN nevyužilo, přitom ho kritizují, dodala.

Od dubna platí, že všechny organizační složky státu a centrální zadavatelé musí s dodavateli zakázek komunikovat výhradně elektronicky a nesmí přijímat žádné listinné nabídky. Od 18. října 2018 bude elektronizace veřejných zakázek povinná pro všechny ostatní zadavatele.

Experti se shodují na tom, že elektronizace zakázek je správným krokem. NEN má však podle nich řadu závažných nedostatků a některé úkony, dnes běžné, v něm nefungují. To by mohlo vést k poklesu počtu účastníků ve veřejných zakázkách. MMR podle náměstka Vlastimila Fiedlera pracuje na zvyšování uživatelského komfortu systému.