Štěch postoupil do druhého kola senátních voleb, uspěl i Antl

šéf Senátu Milan Štěch

šéf Senátu Milan Štěch Zdroj: ctk

Současný šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) má šanci na to, aby v horní komoře pokračoval i v dalším období. V Pelhřimově postoupil do druhého kola senátních voleb. V něm se střetne se známým zpívajícím advokátem Ivem Jahelkou (za TOP 09). Do dalšího kola se dostal i další senátorský matador ze sociální demokracie, nynější předseda ústavněprávního výboru horní komory Miroslav Antl.

Bývalý odborový předák Štěch může být senátorem ve čtvrtém funkčním období za sebou. Souboj o to, kdo ho ve druhém kole volby vyzve, byl nesmírně vyrovnaný.

Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků držel druhou pozici známý zpívající právník Ivo Jahelka, který je na společné kandidátce TOP 09 a STAN. Před svým konkurentem Josefem Fučíkem kandidujícím v barvách ANO měl se ziskem 15,83 procenta náskok pouhých šestatřiceti hlasů. Nakonec tedy uspěl.

Uspěl také Antl

Šanci obhájit křeslo v horní komoře dostal od voličů i současný senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl (ČSSD). Po sečtení hlasů v 85 procentech okrsků Antl vedl se ziskem 41,61 procenta hlasů. O vítězství se v druhém kole utká se starostou obce Val Lubošem Řehákem z KDU-ČSL. O funkci senátora se v rychnovském volebním obvodě ucházelo celkem sedm kandidátů.

senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSDsenátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSD|ctkMiroslav Antl (foto: ČTK).

Právník a někdejší státní zástupce Antl je senátorem od roku 2008. O dva roky později se stal předsedou senátního ústavněprávního výboru.