Den po volbách přinesl oťukávání, ostrá jednání přijdou

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

V některých městech začala už v průběhu neděle vyjednávání o možné povolební spolupráci, ve většině obcí se ale bude naostro jednat až od příštího týdne. Často budou mít na výslednou podobu koalic vliv hnutí a spolky jen s několika málo zastupiteli. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podporuje sestavování koalic na vládním půdorysu. V některých městech je pro takovou spolupráci i ANO, podle předsedy Andreje Babiše existují ale místa, kde to zřejmě odmítnou.

Poměrně složitá vyjednávání čekají právě vládní hnutí ANO, které zvítězilo v devíti krajských městech, ale je v komunální politice nové a nemá s koaličním licitováním zkušenosti. V některých městech zase situaci komplikuje to, že se do zastupitelstva dostalo hodně stran a hnutí, zásadní vliv na budoucí podobu radnice mohou mít strany s několika málo mandáty. V zastupitelstvech usedne mnoho nováčků, a tak si vyjednávači některých stran museli dnes nejprve na sebe zjistit kontakty, často i od novinářů.

Současný prezident Miloš Zeman úspěšným v komunálních a senátních volbách popřál, aby neusnuli na vavřínech. Méně úspěšní by podle něj měli před dalšími volbami analyzovat své chyby. „Chtěl bych blahopřát všem úspěšným a chtěl bych jim přát, aby neusnuli na vavřínech. A těm méně úspěšným bych přál, aby našli odvahu kriticky analyzovat svoje chyby a až poté vstoupili do dalšího volebního boje,“ uvedl prezident.

SLEDUJEME ONLINE:

21:55V Olomouci bude vládnout ČSSD s ODS,TOP 09 a lidovci,ANO mimo hru

Koalici v Olomouci vytvoří ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vítězné ANO zůstane v opozici. Primátorem krajského města by se podle podepsané dohody měl stát lídr ČSSD Antonín Staněk. V 45členném zastupitelstvu bude mít čtveřice těchto stran většinu 24 zastupitelů. Koaliční smlouva má být uzavřena do 17. října. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

20:27V Praze se rozjela jednání, rýsuje se koalice s křehkou většinou

V Praze se den po volbách naplno rozjela povolební vyjednávání o budoucí koalici, která metropoli povede. Volby těsně vyhrálo ANO, které ovšem vzhledem k rozložení sil nebude mít snadnou vyjednávací pozici. Jako nejpravděpodobnější se po sérii schůzek jeví spolupráce kopírující vládní půdorys, tedy ANO, ČSSD a Trojkoalice, v níž jsou vedle Strany zelených a STAN i vládní lidovci. Bez podpory pirátů, kteří jsou v pražském zastupitelstvu stejně jako ANO nováčkem, ale bude mít koalice jen tu nejtěsnější většinu.

Pražská ČSSD už prohlásila, že je do koalice s ANO připravena vstoupit. Dohodu je možné podle lídra kandidátky Miloslava Ludvíka uzavřít do konce příštího týdne. Trojkoalice ale váhá. „Je otázkou, zda je to správná cesta,“ řekl předseda pražských lidovců a dvojka Trojkoalice Jan Wolf. Někteří kandidáti Trojkoalice takovou spolupráci označili za riziko.

20:14Fink: H. Králové by mohla vést širší koalice demokratických stran

Ve stotisícovém Hradci Králové by mohla vzniknout širší koalice demokratických stran. Řekl to primátor a lídr ve volbách jasně vítězného Hradeckého demokratického klubu (HDK) Zdeněk Fink. Žádná jednání o koalici podle něj HDK dosud nezahájil a nevedl. Hradecký demokratický klub získal 12 křesel v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu.

„Nejprve se sejdeme jako klub HDK, kde si řekneme, jak dál. Nevyhýbáme se jednáním s žádnou demokratickou stranou,“ řekl Fink. Zároveň připomněl období let 2002 až 2006, kdy v Hradci Králové vládla široká koalice pěti stran a v opozici byla jen KSČM.

19:43V Přerově se rýsuje koalice ANO a zdejších dvou sdružení

V Přerově se rýsuje koalice složená z vítězného hnutí ANO, Společně pro Přerov a z nedávno založeného sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Dohromady by měla v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. Zástupci všech tří subjektů se sešli v neděli, jednání budou pokračovat v dalších dnech. Uvedl to lídr hnutí ANO Petr Vrána. „Koalice se Společně pro Přerov je reálná. Dali jsme si vzájemně návrhy, které budeme nyní připomínkovat. Jedním z dalších adeptů, kteří by s námi mohli být v koalici, je Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. I s nimi jsme se už také sešli. V programech jsme našli výrazné průsečíky,“ uvedl Vrána.

19:20Strany úspěšné ve volbách v Plzni navazují první kontakty

Strany, které uspěly ve volbách v Plzni, zatím spíše navazují kontakty, vyjednávání o povolebních koalicích ale ještě nezačala. Vítězná ANO, která o desetiny procenta porazila ODS, se chce v prvním kole setkat se zástupci všech stran, v druhém s potenciálními partnery. Dosavadní koaliční partneři ODS a ČSSD, které mají stejně jako ANO po deseti mandátech, chtějí zatím především upřít síly k druhému kolu senátních voleb. V něm se za týden utkají v Plzni právě kandidáti obou stran.

19:10O podobě mělnické koalice se pravděpodobně rozhodne ve čtvrtek

O podobě mělnické koalice se pravděpodobně rozhodne ve čtvrtek. Obecní volby zde vyhrálo uskupení Mé město starosty Ctirada Mikeše (dříve ČSSD), získalo devět mandátů z 21 možných. V neděli se konalo první jednání o spolupráci mezi stranami, koalice ale zatím nevznikla, řekl Mikeš. Starosta nevyloučil spolupráci například s TOP 09 s podporou nezávislých, která jako druhá dostala 19,63 procenta hlasů a pět mandátů. „Zatím jsme jen určily strany, se kterými by spolupráce byla možná,“ uvedl Mikeš.

19:00Klaus: Prohrála politika, prohráli jsme všichni

Výsledek komunálních je podle bývalého prezidenta Václava Klause důkazem rozkladu politického systému, kdy se vytratily jasně definované politické strany s ideovým názorem. „Po proběhlých volbách vidím překvapivě mnoho spokojených, kteří hledají úspěch v jedné parciální věci, zatímco určující celek zamlčují. Tímto celkem je prohra nás všech, prohra politiky a vítězství apolitické oligarchie,“ uvedl Klaus.

Volby podle něj rovněž poukázaly na „krátkodechost a jednorázový charakter marketingových politických projektů (TOP09, Úsvit)“. „Zároveň se potvrdilo, že fundament politických stran (ODS, KDU-ČSL) existuje, ale že je třeba jej daleko více prodávat,“ dodal exprezident.

18:50Pražská ČSSD není proti koalici s vítězem ANO a s Trojkoalicí

Pražská ČSSD je připravena vstoupit do případné koalice s vítězem voleb ANO a s Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL, STAN). Uvedl to lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Je prý reálné domluvit se na koalici do konce příštího týdne, jak by to chtěla volební jednička ANO Adriana Krnáčová. Nyní vládnoucí TOP 09 by se tak ocitla v opozici. ANO vyhrálo volby do pražského magistrátu s 22,08 procenta hlasů. Druhá je TOP 09 a třetí Trojkoalice, následují ODS, ČSSD, KSČM a Česká pirátská strana. Pražané volili v jednom obvodu 65 zastupitelů.

18:20V Praze se rýsuje první koalice, bude na radnici v Praze 7

Povolební spolupráci v Praze 7 podle všeho dohodne nově vzniklé hnutí Praha 7 sobě, které ve volbách s velkou převahou zvítězilo, a Koalice PRO 7. Uvedl to lídr vítězného hnutí, lidovec Jan Čižinský. V 29členném zastupitelstvu bude mít koalice pohodlnou většinu 19 hlasů. Koalice bude podle Čižinského prosazovat navýšení kapacity mateřských škol, bude řešit roky diskutovanou stavbu nové budovy radnice a pokusí se vypovědět letitou a podle mnohých nevýhodou smlouvu na pronájem pozemku nad Parkhotelem, kde by podle dosavadních plánů měla vyrůst nákupní galerie.

18:03ODS chce v Trutnově opět sestavit koalici, nově asi i s TOP 09

Občanská demokratická strana, která zvítězila ve volbách v Trutnově, chce opět v třiatřicetitisícovém městě sestavit koalici. Aby měla nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, musí ke svým dvěma tradičním partnerům přibrat ještě alespoň jeden subjekt. Mohl by jím být TOP 09. Potvrdil to starosta, poslanec a lídr ODS Ivan Adamec. Lídr TOP 09 Jiří Řehůřek variantu čtyřkoalice ODS, Sdružení pro Trutnov, Volba pro město (VPM) a TOP 09 označil za reálnou.

17:56Strany v Kutné Hoře možná sestaví koalici bez vítěze voleb

Strany v Kutné Hoře možná sestaví koalici bez vítězné Šance pro Kutnou Horu, která dosud vládla na radnici. Kutnohorská změna, která skončila na druhém místě, jedná o povolební spolupráci s hnutím ANO a ČSSD, případně s Alternativou pro Kutnou Horu. Uvedl to lídr Kutnohorské změny Martin Starý. Jednání už podle něj začala a skončit by mohla zhruba do týdne. „Byli bychom rádi, kdyby to byla širší koalice, aby to bylo barevnější a asi i pro lidi transparentnější,“ uvedl Starý, který byl kdysi zakládajícím členem Šance pro Kutnou Horu a z tohoto uskupení pro neshody odešel.

17:55O koalici v Brně se začne jednat v pondělí

Vítězné hnutí ANO už navázalo v Brně kontakty s možnými koaličními partnery. O koalici bude v pondělí jednat jak s lidovci, Žít Brno a Stranou zelených, tak také s ČSSD, řekl lídr ANO Petr Vokřál. Zástupci ANO vidí dvě možné varianty koalic. Jedna je s lidovci a ČSSD, druhá s lidovci, Žít Brno a zelenými. V obou variantách by koalice získala 31 mandátů v 55 členném zastupitelstvu, tedy nadpoloviční většinu.

17:43ANO odmítlo v Liberci koalici s vítěznou Změnou pro Liberec

Ano 2011 odmítlo koalici s vítěznou Změnou pro Liberec. Povolební spolupráci se Změnou v Liberci strana odmítla už před volbami kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. „Na našem postoji se nic nezměnilo,“ řekl lídr ANO Tibor Batthyány. Žádnou vlastní koalici však ANO, které skončilo jako druhé, zatím nechystá.

17:25Nejvíc zastupitelů v Praze je nezávislých, ze stran vede ODS

Největší podíl v pražských zastupitelstvech připadá na nezávislé kandidáty. Je jich 238 a tvoří 20,32 procenta všech zastupitelů. Ze stran je nejúspěšnější ODS se ziskem 183 mandátů (15,63 procenta), a to přesto, že proti roku 2010 ztratila více než polovinu křesel. TOP 09 si pohoršila o 66 postů a letošních volbách jí patří 169 zastupitelů (14,43 procenta). Hnutí ANO při své pražské komunální premiéře získalo 158 mandátů (13,49 procenta). Vyplývá to ze statistiky zveřejněné na webu Volby.cz.

17:07Výsledky voleb ekonomiku ČR příliš neovlivní, míní analytici

Výsledek komunálních a senátních voleb nebude mít podle analytiků zásadní dopad na ekonomický vývoj země. Úspěch kandidátů vládních stran vypovídá o tom, že veřejnost vnímá pozitivně dosavadní kroky kabinetu. Podpora voličů vládnoucí koalici však vyplývá spíše z příznivého vývoje mezinárodní ekonomiky, jíž je Česko součástí, než ze spokojenosti s vládními rozhodnutími, míní analytici.

16:53Piráti v Praze nepůjdou do koalice, nepodpoří jakoukoliv radu s účastí ODS, ČSSD nebo KSČM

16:50Vítězná ČSSD v Prostějově jedná s ANO a PéVéčkem

Vítězná ČSSD v Prostějově zahájila povolební jednání s hnutím ANO a novým sdružením PéVéčko o možné radniční koalici. Jednání jsou na samém začátku a budou dál pokračovat, řekl primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD). „Měli jsme první, spíš takové oťukávací jednání, s hnutím ANO a sdružením PéVéčko. Jednání budou určitě dál pokračovat. S největší pravděpodobností v této sestavě,“ uvedl Pišťák. O programových prioritách se na první schůzce zatím nemluvilo. „Budeme mít teď zhruba týden čas na to, abychom si vzájemně vyjasňovali některé věci,“ dodal Pišťák.

16:20Volby ve Vrchlabí vyhrálo sdružení nezávislých Zvon s 55 procenty

Nejjednoznačnějším vítězem komunálních voleb v největších městech Královéhradeckého kraje je sdružení nezávislých kandidátů Zvon, které ve třináctitisícovém Vrchlabí získalo 55 procent hlasů a 14 z 21 mandátů. Lídr Zvonu Jan Sobotka vede město od roku 1998 a nyní se o funkci starosty bude ucházet znovu.

16:15Zastupitelem je kancléř Mynář i bývalý policejní náměstek Vaněk

Lidé v komunálních volbách ve Zlínském kraji vybírali také celostátně známé tváře. V zastupitelstvu Osvětiman na Uherskohradišťsku opět usedne prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPO), v Brumově-Bylnici na Zlínsku uspěl bývalý náměstek krajského policejního ředitele Jaroslav Vaněk, s jehož působením u sboru bylo spojené podezření ze střetu zájmů, nikdy mu ale nebylo prokázáno. Ve svých obcích jsou zastupiteli i někteří členové Poslanecké sněmovny a také europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

15:58ODS přijde o starosty ve Vsetíně i v Kroměříži, Hradiště asi udrží

Koaliční jednání ve Zlínském kraji se teprve rozbíhají, ale podle výsledků voleb je zřejmé, že někde si lidé budou muset zvykat na nového starostu. Funkce v Kroměříži, Vsetíně a Valašském Meziříčí uvolní ODS, jejíž výsledek na obhajobu stačit nebude. V Uherském Hradišti naopak strana vyhrála, ve Zlíně si funkci udrží vítězní STAN.

15:45V Náchodě už mají koalici. Vládnout tam bude ČSSD, Patrioti a KDU-ČSL, starostou bude Birke

Na koalici v jednadvacetitisícovém Náchodě se dohodla ve volbách vítězná ČSSD s Patrioty města Náchoda a KDU-ČSL. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 19 hlasů. Na starostu bude navržen starosta současný, poslanec a lídr ČSSD Jan Birke. Místostarostou by měl opět být Tomáš Šubert (Patrioti). Podle podepsané smlouvy o vytvoření koalice by měla mít v devítičlenné radě města ČSSD pět míst, po dvou budou mít Patrioti a KDU-ČSL. Na rozdíl od minulého volebního období bude mít Náchod pouze jednoho placeného místostarostu místo dvou.

15:39V Olomouci začala povolební jednání, vítězné ANO se sešlo s ČSSD

Politické strany v Olomouci začaly vyjednávat o podobě budoucí radniční koalice. Vítězné hnutí ANO se na první oficiální schůzce shodlo s druhou ČSSD na programových prioritách. Jednání budou příští dny pokračovat. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

15:28Bývalý hejtman Řihák bude po odchodu ze Senátu řešit, co dál

Bývalý středočeský hejtman Josef Řihák, který ve volbách neobhájil senátní křeslo a jehož ČSSD zřejmě v Příbrami skončí v opozici, zatím neví, čím se bude dál zabývat. Po nedávném odchodu z vedení kraje bude muset vyklidit i svou senátorskou kancelář. Zda se vrátí k původnímu povolání veterináře, neřekl. Čtěte více.

15:19Všichni stíhaní zastupitelé Jaroměře ve volbách obhájili mandáty

Všech osm zastupitelů Jaroměře, kteří nedávno stáli před soudem kvůli údajně nevýhodnému prodeji hospody, dostalo od voličů v komunálních volbách důvěru a opět zasednou v zastupitelstvu města. Vyplývá to z výsledků voleb na serveru Volby.cz. Stíháno tehdy bylo 11 lidí, osm jich letos opět kandidovalo. Volby v Jaroměři vyhrála Volba pro město v čele se starostou Jiřím Klepsou. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu získala sedm křesel.

15:12V Kladně se o koalici začne vyjednávat až v pondělí

Povolební vyjednávání začne v Kladně v pondělí. Nejvíce mandátů, deset z 33, získala Volba pro Kladno někdejšího primátora Milana Volfa. Minulé obecní volby vyhrála ODS, nyní získala sedm mandátů. Její lídr a současný primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) prohlásil, že spolupráci si dovede představit takovou stranou, s níž by se podařilo dosáhnout zákazu heren a ubytoven ve městě.

15:02Nejvíce lidí přišlo k urnám na Vysočině

V Kraji Vysočina dosáhla volební účast 52,11 procenta, což je nejvíc z regionů v Česku. Lidé tam zvolili do obecních zastupitelstev 6088 zastupitelů, výrazně převažují muži, mezi zastupiteli je jich 77,66 procenta. Nejsvědomitější voliči na Vysočině jsou v obci Osové na Žďársku. Z 62 zapsaných voličů jich do volební místnosti dorazilo 61. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu webu Volby.cz.

14:46Babiš doporučení pro Senát dávat nebude

Zástupci TOP 09 v druhém kole senátních voleb vyzvali voliče k podpoře kandidátů ODS a v případě souboje kandidáta ČSSD a ANO by lidé měli podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska volit zástupce sociální demokracie. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že voličům zřejmě žádná doporučení dávat nebude.

14:42Zeman blahopřál úspěšným ve volbách,ostatní mají analyzovat chyby

Prezident Miloš Zeman úspěšným v komunálních a senátních volbách popřál, aby neusnuli na vavřínech. Méně úspěšní by podle něj měli před dalšími volbami analyzovat své chyby. Vyplývá to z prezidentova vyjádření, které poskytl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Podle Zemanova předchůdce Václava Klause je výsledek voleb prohrou politiky a vítězstvím apolitické oligarchie.

14:07Vítěz voleb v Příbrami ANO bude jednat o spolupráci s TOP 09

V Příbrami bude vítězné hnutí ANO jednat o povolební spolupráci s TOP 09. Nebrání se ale ani schůzkám se zástupci dalších stran s výjimkou ODS a ČSSD. ČTK to dnes řekl lídr ANO Jindřich Vařeka. Sociální a občanští demokraté dosud na radnici vládli a představitelé ANO jejich kroky ostře kritizovali. ČSSD a ODS v komunálních volbách přišly o většinu mandátů.

13:48Sobotka: ČSSD propadla tam, kde měla vnitřní problémy

Sociální demokracie podle svého předsedy Bohuslava Sobotky neuspěla především v těch městech, kde řešila vlastní vnitrostranické problémy, nebo tam, kde se příliš zahleděla do sebe. Sobotka to řekl v diskusním pořadu České televize. Nemyslí si, že by výsledky voleb měly mít vliv na vládní koalici a že by vedly k výměně resortů mezi vládními stranami.

Premiér Bohuslav SobotkaPremiér Bohuslav Sobotka|ctkPremiér Bohuslav Sobotka

13:30Fórum 50 %: Do zastupitelstev se dostalo 16127 žen, o procento víc než loni

Zastoupení žen v komunální politice po víkendových volbách mírně vzrostlo z 26 na 27 procent. Šanci stát se primátorkou mají dvě ženy. Z 37 žen kandidujících do Senátu jich do druhého kola voleb postoupilo osm. Vyplývá to z analýzy neziskové organizace Fórum 50%, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

Vývoj zastoupení žen v zastupitelstvech obcí, měst a městysů
Rok volebPočet žen absolutněPodíl žen v procentech
19941110017,86
19981291220,52
20021425022,70
20061492824,92
20101567526,29
20141612727,07

pramen: Fórum 50 %

13:00Sobotka: Do Prahy by se mělo volit stejně jako do krajů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby se do pražského zastupitelstva volilo stejně jako do krajů. Lidé by pak nemohli volit napříč kandidátkami, vybírali by jen jednu ze stran. Sobotka, který kvůli tomu bude usilovat o změnu zákona, to řekl v České televizi. Zda by se pak mělo volit do zastupitelstva hlavního města ve stejném termínu, jako se volí do krajů, Sobotka neřekl.

12:00ANO preferuje v řadě krajských měst koalice s vládními stranami

Hnutí ANO preferuje v krajských městech koalice s vládními partnery, řekl jeho předseda Andrej Babiš. Jsou ale podle něj místa, kde místní organizace ostatních vládních stran a jejich předchozí působení neodpovídá ideálům ANO. Tam jsou jednání na organizacích ANO. Voliči v komunálních volbách podle Babiše pochopili, že projekt ANO proti tradičním politickým stranám je dlouhodobý. Doporučení pro druhé kolo senátních voleb ANO zřejmě dávat nebude.

Premiér Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že výsledek komunálních voleb stmelí koalici. Na řadě míst podle něj mohou vzniknout koalice na půdorysu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců.

11:45TOP 09: Podpoře senátní kandidáty za ČSSD

TOP 09 vyzvala k podpoře senátních kandidátů ODS. V případě souboje kandidáta ČSSD a ANO by lidé měli volit zástupce sociální demokracie. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda strana Miroslav Kalousek. Zároveň zopakoval, že strana nebude jednat o koalici s ANO na pražském magistrátu.

Zástupci TOP 09 vyzvali své voliče, aby podpořili kandidáty strany i v druhém kole senátních voleb. Celkem postoupili čtyři kandidáti. „Na základě dohody s ODS o společném postupu v senátních volbách prosíme naše voliče, aby podpořili ve druhém kole všechny kandidáty ODS,“ řekl Kalousek.

Vedení TOP 09 při sčítání hlasůVedení TOP 09 při sčítání hlasů|CTKVedení TOP 09 při sčítání hlasů

10:46Senátor Antl se ve druhém kole voleb na Rychnovsku utká s Řehákem

Za Rychnov nad Kněžnou usedne v obměněném Senátu buď současný předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD), nebo starosta vesnice Val Luboš Řehák (za KDU-ČSL). Podle Českého statistického úřadu získal Antl v prvním kole voleb 41,12 procenta hlasů, Řehák 15,92 procenta. K volebním urnám na Rychnovsku dorazilo 42,20 procenta voličů.

senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSDsenátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSD|ctkMiroslav Antl

10:25Nejstarší zastupitel v Moravskoslezském kraji má 82 let

Nejstarším obecním zastupitelem bude v Moravskoslezském kraji v nadcházejícím volebním období dvaaosmdesátiletý učitel v důchodu Boleslav Slováček, který v Českém Těšíně na Karvinsku zastupuje KDU-ČSL. Naopak nejmladšího zastupitele bude mít hnutí ANO, které v obvodní zastupitelstvu ostravské městské části Slezská Ostrava bude reprezentovat teprve devatenáctiletý student a oblastní předseda hnutí Richard Vereš.

9:55Nejrychlejší a nejpomalejší. První výsledky byly známy už před 14:30

První výsledky obecních voleb byly známy v sobotu před 14:30 z Kotopek na Berounsku, Lužice na Prachaticku a Hory Svatého Václava na Domažlicku. Zhruba ve stejnou dobu sečetli komisaři hlasy v prvním ze senátních okrsků, a to v Bukovanech na Příbramsku. Vyplývá to z informací na volebním serveru.

V senátních volbách se nejdéle čekalo na údaje z jednoho se senátních okrsků se sídlem ve škole na Ortenově náměstí v Praze. K dispozici byly až dnes krátce před 05:00, tedy zhruba 15 hodin po uzavření volebních místností. V komunálních volbách byly poslední údaje poskytnuty z Častolovic na Rychnovsku kolem 06:20.

9:25Volební účast ve srovnání se sousedy: všude pod 50 procent

Ve středoevropském srovnání se tuzemských komunálních voleb zúčastnil nejnižší počet voličů. V lokálních volbách hlasovalo na Slovensku v roce 2010 46 procent. Ten samý rok mělo volby i Polsko - zúčastnilo se 47 procent. A ten samý rok rozhodovalo v komunálních volbách také Maďarsko, a to s účastí 46 procent voličů.

9:20Kandidovala i řada novinářů

Komunálních voleb se letos zúčastnilo hned několik kandidátů spojených s mediálním trhem, napsal web mediaguru.cz. Například v Praze 8 se do zastupitelstva probojoval bývalý redaktor Lidových novin Tomáš Němeček. Za Stranu zelených na Praze 8 kandidoval vedoucí Katedry nových médií FF UK Josef Šlerka - nakonec ale neuspěl. Na Praze 6 má mandát lídr kandidátky STAN Jan Lacina, bývalý redaktor Reflexu, Lidových novin a TV Nova. Zastupitelem v Praze-Řeporyjích se za ODS stal šéfredaktor bulvárního webu Extra.cz Pavel Novotný.

8:55Volby v Praze 7 s velkým náskokem vyhrálo nové hnutí Praha 7 sobě

Komunální volby v Praze 7 s velkou převahou vyhrála Praha 7 sobě. Nově vzniklé hnutí, které do čela kandidátky postavilo lidovce Jana Čižinského a historika Richarda Biegela, získalo 43,69 procenta hlasů. Nad dalšími stranami zvítězilo s náskokem více než třiceti procentních bodů. V 29členném zastupitelstvu bude mít 15 křesel. V těsném závěsu za sebou pak se ziskem kolem deseti procent skončily Koalice PRO 7, TOP 09 a ODS. ANO a ČSSD mají po dvou křeslech. K volebním urnám podle serveru volby.cz přišlo v Praze 7 39,43 procenta voličů.

8:30Sčítání je u konce, jednání o koalicích se mohou rozběhnout naplno

Všechny hlasy jsou sice sečteny, ale v řadě obcí a měst není jasné, kdo s kým bude vládnout. Začíná tak jednání o budoucích koalicích.

7:20V obcích posílili nezávislí, KDU-ČSL a STAN, města ovládlo ANO

Letošní komunální volby vyhráli nezávislí kandidáti a jejich sdružení, kteří obsadili více mandátů než při volbách v roce 2010. Ze sněmovních stran si podobně vedla KDU-ČSL, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a při své premiéře vládní hnutí ANO, které vyhrálo v polovině statutárních měst včetně Prahy. Mezi poražené patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila.

6:40Komunální volby v Liberci. Změna pro Liberec porazila ANO

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec. Svůj hlas jí dalo 25,46 procenta voličů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. Podle internetových stránek www.volby.cz přišlo k urnám 35,68 procenta voličů, což je méně než před čtyřmi lety, kdy jich v Liberci hlasovalo 43,58 procenta.

6:20Sečteno. Volby jsou komplení, bylo sečteno 100 procent hlasů

6:07Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec před ANO

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec. Podle serveru www.volby.cz jí svůj hlas dalo 25,46 procenta voličů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. Pouhé dva mandáty získala ODS, která v minulosti ve městě vítězila. Hrozilo přitom, že se do zastupitelstva vůbec nedostane. K volebním urnám přišlo 35,68 procenta voličů.

5:50Klání o pražský magistrát vyhrálo ANO nad TOP 09, má o mandát víc

Ve volbách do zastupitelstva v Praze vyhrálo hnutí ANO, které jako nováček komunálních voleb zvítězilo i v dalších krajským městech. Získalo 22,08 procenta hlasů, v 65členném zastupitelstvu tak bude mít 17 křesel. Dosud vládnoucí TOP 09 skončila se ziskem 16 mandátů (20,07 pct) na druhém místě. Zastupitelské posty bude mít i Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN, obsadí osm křesel (11,22 pct.). Po osmi zastupitelích bude mít i ODS (10,97 pct.) a ČSSD (10,43 pct.). KSČM (5,91 pct.) a Česká pirátská strana (5,31 pct.) obsadí každá po čtyřech křeslech. K volbám v Praze přišlo 37,72 procenta voličů. ČTK to zjistila z portálu www.volby.cz.

2:30ČSSD vyhrála 1. kolo senátních voleb, postoupila v 19 obvodech

První kolo letošních senátních voleb vyhrála ČSSD. Získala 19 finalistů. Vládní hnutí ANO a KDU-ČSL mají ve hře po devíti adeptech, ODS sedm, TOP 09 čtyři, zelení dva, podobně jako Starostové a nezávislí společně se Starosty pro Liberecký kraj. Vyplývá to z téměř konečných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz.

1:34ANO potvrzuje vítězství v Praze

V Praze je sečteno přes 98 procent okrsků, o výsledku je tak již rozhodnuto. ANO získalo 22,15 procenta hlasů a premiéra v metropoli se mu tak povedla. TOP 09 skončila druhá s 20,04 procenta. Následují tři uskupení, které dělí jen desetiny procenta - Trojkoalice KDU-ČSL, Zelených a Starostů s 11,13 procenta, ODS s 10,95 procenta a ČSSD s 10,46 procenta. Do zastupitelstva se ještě dostane KSČM a Piráti.

Komunální volby v PrazeKomunální volby v Praze|E15

1:13Pražská ANO už jednala s ČSSD

Vyjednavači pražské ANO, která v metropoli vyhraje volby, se kolem sobotní půlnoci sešli s představiteli ČSSD. Podle Petra Dolínka z vedení pražské ČSSD šlo o nezávaznou schůzku. Vyjednavači prý zatím nic konkrétního nedohodli. Ještě před sečtením výsledků se v Praze začalo spekulovat o možné koalici. Nejčastěji zmiňovaná je spolupráce, která nyní funguje na vládní úrovni. V Praze by to znamenalo spojení ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strany zelených, KDU-ČSL a STAN).

0:29Potvrzeno: V Brně zvítězilo ANO

Komunální volby v BrněKomunální volby v Brně|E15

0:11ANO vyhrálo i Pardubicích

Komunální volby v Pardubicích vyhrálo hnutí ANO 2011, za 21,44 procenta hlasů získá 11 mandátů z 39. Druhá ČSSD bude mít šest zastupitelů, Sdružení pro Pardubice (SPP) čtyři. Ostatní subjekty získaly méně než deset procent hlasů. KSČM bude mít čtyři zastupitele stejně jako ODS, po třech získali Pardubáci a TOP 09, po dvou sdružení Patrioti Pardubic a Koalice pro Pardubice.

0:04V Ostravě mají téměř sečteno, pořadí se už nezmění

Komunální volby v OstravěKomunální volby v Ostravě|E15

23:54Volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec se ziskem 25,4 procenta hlasů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 a na třetím místě Starostové pro Liberecký kraj. Volební účast přesáhne 35 procent, sečteno je 85 z 87 okrsků. Místa v zastupitelstvu získala i ČSSD, KSČM, TOP 09 a zřejmě i ODS.

23:48V Plzni získaly tři strany po deseti mandátech

Volby v Plzni vyhrála ANO s 17,9 procenta hlasů těsně následovaná ODS s 17,55 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD, které dalo hlas 16,45 procenta voličů. Strany získaly v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu shodně po deseti mandátech. Voleb se účastnilo 33,73 procenta voličů.

Čtvrtá TOP 09 získala 9,05 procenta hlasů a pět zastupitelů, KSČM 8,3 procenta a rovněž pět mandátů. Občané patrioti mají 7,3 procenta hlasů a čtyři křesla, KDU-ČSL 5,67 procenta hlasů a tři mandáty. Do zastupitelstva se tak z dosavadních stran nedostala Pravá volba, naopak lidovci se po pauze do zastupitelstva vracejí.

23:31Středočeský exhejtman Řihák končí i v Senátu

Senátor za Příbramsko Josef Řihák (ČSSD) mandát v horní komoře Parlamentu neobhájí. Do druhého kola voleb postoupil se ziskem 21,02 procenta hlasů nestraník Vladimír Danda kandidující za ANO a Jiří Burian z ODS, který získal 19,36 procenta hlasů. Nynější člen Senátu a bývalý středočeský hejtman Řihák skončil těsně třetí, dostal o 220 hlasů méně než druhý Burian.

23:19Piráti vyhráli komunální volby v Mariánských lázních

Česká pirátská strana překvapivě vyhrála obecní volby v Mariánských Lázních. Se ziskem 21,01 procent a pěti mandáty předběhla zavedené politické strany, nováčka ANO 2011 i místní sdružení. Úspěch překvapil i samotné piráty, ti budou nyní asi sestavovat koalici, řekl lídr kandidátky Ondřej Knotek.

23:12V Praze se už jedná o koalici

Pražští lídři ANO, ČSSD a trojkoalice lidovců, zelených a STAN začali jednat o povolebním uspořádání v české metropoli.
„Jednání probíhají,“ potvrdil České televizi místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman s tím, že složení pražské koalice by mohlo kopírovat vládní koalici. „Lidé ukázali, že jim tento rámec není nesympatický,“ dodal.

22:53V Olomouci zvítězilo ANO

Komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,41 procenta hlasů voličů a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 12 členů. Druhá ČSSD dostala 18,69 procenta hlasů a získala deset mandátů. Pro třetí ODS hlasovalo 11,05 procenta voličů a bude mít pět zastupitelů. K volebním urnám přišlo v Olomouci 31,76 procenta voličů, méně než před čtyřmi lety.

Vedení ANOVedení ANO|ctk

22:48Komunální volby ve Zlíne jasně vyhrálo STAN

Komunální volby ve Zlíně vyhrálo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), získalo 31,60 procenta hlasů, v 41členném zastupitelstvu tak obsadí 18 křesel. Pro druhé hnutí ANO 2011 hlasovalo 14,62 procenta voličů, což přineslo osm mandátů. Třetí skončila ČSSD, získala hlasy 11,59 procenta voličů a šest křesel. Stejný počet mandátů připadl společné kandidátce lidovců a hnutí Zlín 21, kterou volilo 11,51 procenta voličů. K volebním urnám přišlo 38,84 procenta voličů.

22:25V Praze stále vede ANO, ČSSD bojuje s ODS

První místo si v boji o Pražský magistrát po sečtení 75 procent okrsků stále drží hnutí ANO s 22,34 procenta. Na druhém místě je dosud vládnoucí TOP 09 s 19,73 procenta. Podle průběžných výsledků by se v současnou chvíli dostaly do zastupitelstva také Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN (11,05 pct.), ČSSD (10,81 pct.), ODS (10,72 pct.), KSČM (6,26 pct.) a Česká pirátská strana (5,34 pct.). Pořadí stran se od 10 procent sečtených okrsků prakticky nemění, pouze Trojkoalice postupně předstihla ČSSD, vítězství ANO a druhé místo TOP 09 je již prakticky jisté.

22:22Babiš nehodlá v Praze vyjednávat s TOP 09

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš spolu s pražskou jedničkou Adrianou Krnáčovou, předsedkyní pražské organizace Radmilou Kleslovou a dalšími kandidáty okomentoval průběžné volební výsledky. „Je to úspěch zejména v Ostravě a Brně, Praha ještě není sečtená,“ uvedl Babiš. Dodal, že to vypadá, že ANO uspěje i v dalších volbách. Připustil možnost, že může dojít k podobným koalicím s ČSSD, jaká nyní funguje i na vládní úrovni. „V principu s tím souhlasím,“ uvedl Babiš. V případě Prahy odmítl, že by ANO o koalici vyjednávalo s TOP 09. To posléze potvrdila i Adriana Krnáčová. Sociální demokraty Babiš označil v boji o Senát za těžké soupeře.

Čtěte více

22:15Volby v Českých Budějovicích vyhrálo ANO před ČSSD

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20,65 procenta hlasů. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 12 křesel. Druhá ČSSD získala 15,25 procenta hlasů, což jí vyneslo devět mandátů. Třetí Občany pro Budějovice volilo 14,18 procenta voličů, což jim vyneslo osm mandátů. Volební účast byla 32,99 procenta.

22:10TOP 09 rozpustila volební štáb

Vedení TOP 09 rozpustilo volební štáb strany. Konečné výsledky voleb prý lze očekávat až zítra.

22:03Sobotka: Výsledky voleb by měly stmelit koalici

Výsledky komunálních a senátních voleb posílit spolupráci uvnitř vládní koalice, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na řadě míst podle něj mohou vzniknout koalice na půdorysu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců.

Čtěte více

22:00V Ústí nad L. zvítězilo hnutí ANO

Komunální volby v Ústí nad Labem vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty hlasů před koalicí PRO!Ústí, kterou volilo přes 17 procent lidí, na třetím místě je ČSSD s více než 11 procenty hlasů. Volební účast přesáhne 31 procent. V roce 2010 zvítězila v Ústí ČSSD před ODS a KSČM, volební účast byla vyšší než letos, a o to 33,3 procenta.

21:52V Mostě vyhráli Severočeši Most

Komunální volby v Mostě vyhrálo hnutí Severočeši Most, získalo 32,7 procenta hlasů. V 45členném zastupitelstvu bude mít 18 mandátů. Druhé sdružení Mostečané Mostu získalo 18,77 procenta a bude mít 10 křesel. K volbám přišlo 31,52 procenta voličů, což je méně než při minulých volbách, kdy hlasovalo 39,38 procenta voličů.

21:47Senátorem za Plzeň bude buď občanský, nebo sociální demokrat

Členem Senátu za Plzeň se stane buď starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, nebo lékař a náměstek hejtmana Václav Šimánek z ČSSD. Dosavadní senátor Jiří Bis (ČSSD) už nekandidoval. Aschenbrenner je členem ODS, kandidoval na koaliční kandidátce ODS a monarchistické strany Koruna Česká.

21:41Fiala: Příští volby vyhrajeme

„Jsem velmi rád, že ODS zůstala silnou politickou stranou na komunální úrovni, že jsme nejsilnější pravicovou politickou stranou… Občanští demokraté jsou znovu zpátky. Jsme jedinou stranou, která dokáže postavit účinnou hráz levici a populistickým hnutím,“ řekl k výsledkům voleb předseda ODS Petr Fiala. „Další volby nepochybně vyhrajeme,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala ve volebním středisku Občanské demokratické strany v PrazePředseda ODS Petr Fiala ve volebním středisku Občanské demokratické strany v Praze|ctkPředseda ODS Petr Fiala hodnotí výsledky voleb v superlativech

21:25Sčítání v Ostravě se chýlí ke konci, vede ANO

V Ostravě se sečteno před 95 procent okrsků. Vede ANO s 21,3 procenta před ČSSD s 16,5 procenta. O třetí a čtvrté místo se dělí KSČM s hnutím Ostravak s téměř totožným ziskem kolem 13,7 procenta hlasů. Následují KDU-ČSL (6 procent) a ODS 5,6 (procenta).

21:10V Mladé Boleslavi opět vyhrála ODS

Komunální volby v Mladé Boleslavi vyhrála opět ODS, které odevzdalo hlas 27,62 procenta voličů. Na druhém místě skončila společná kandidátka hnutí ANO a Volby pro Mladou Boleslav se ziskem 20,58 procenta. ODS v třiatřicetičlenném zastupitelstvu obsadí 12 křesel, proti minulým volbám si tak o tři mandáty pohorší. ANO s Volbou pro Mladou Boleslav mají nárok na osm zastupitelů a ČSSD na sedm. TOP 09 a KSČM získají v novém zastupitelstvu po třech křeslech.

21:04ČSSD v Brně ztrácí

Hnutí ANO v Brně získalo téměř 20 procent hlasů a překonalo tak i ČSSD dosavadního primátora Romana Onderky. Strana získala 17,8 procent hlasů. Překvapilo hnutí Žít Brno (12 procent), KDU-ČSL získala 11,7 procenta hlasů. V moravské metropoli je téměř rozhodnuto, volební komisaři sečetli přes 91 procent okrsků.

20:50Senátora Dienstbiera na Kladensku vyzve ekonomka Vojtová

Křeslo v horní komoře Parlamentu bude příští týden ve druhém kole senátních voleb obhajovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve volebním obvodu Kladno mu bude soupeřkou ekonomka Michaela Vojtová (za TOP 09). Dienstbier získal 30,5 procenta, jeho vyzývatelka 18,9 procenta hlasů.

20:45Ve Vsetíně jasně vyhráli lidovci vedení Čunkem

Komunální volby ve Vsetíně jasně vyhrála KDU-ČSL s lídrem Jiřím Čunkem. Získala 29,36 procenta hlasů a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má šest mandátů. Druhá skončila ziskem 14,27 procenta hlasů a tří zastupitelů ČSSD.

20:38V Praze vede ANO, následuje TOP 09

Po sečtení poloviny okrsků v Praze vítězí hnutí ANO, dosud získalo 22,5 procent hlasů. Nyní vládnoucí TOP 09 dostala 19,3 procenta hlasů. Po 11 procentech hlasů získali ČSSD a trojkoalice KDU-ČSL, Zelených a Starostů. V Praze dříve silná ODS má jen 10,5 procenta hlasů.

20:29První kolo senátních voleb

První kolo senátních volebPrvní kolo senátních voleb|E15

20:14Politologové: Koaliční strany uspěly

Vládní strany si vedou v komunálních volbách dobře, hnutí ANO překvapilo zisky v menších obcích. Volby tedy nejsou protestní, komentovali politologové předběžné výsledky po sečtení zhruba dvou třetin okrsků.

Čtěte více

20:06Komunisté přišli o jediné křeslo v Senátu

Senátorka KSČM Marta Bayerová neobhájila svůj mandát a strana tak ztratila svého jediného zástupce v Senátu. „Jsme přesvědčení, že z toho vyvodíme nějaké poučení, které povede k tomu, že za dva roky budeme úspěšnější,“ prohlásil předseda strany Vojtěch Filip.

19:56V Karlových Varech vyhrálo místní sdružení

Komunální volby v Karlových Varech vyhrála Karlovarská občanská alternativa (KOA). Získala 21,31 procenta hlasů a v 35členném zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Druhá byla ANO 2011 s 15,39 procenty hlasů a šesti získanými mandáty. Karlovaráci získali pět mandátů a 11,87 procenta hlasů, ČSSD pak 11,51 procenta hlasů a také pět mandátů.

19:53Volby v Pelhřimově vyhrála ČSSD

Komunální volby v Pelhřimově vyhrála ČSSD. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu má se ziskem 20,19 procenta hlasů čtyři mandáty, stejně jako druhá ODS, pro kterou hlasovalo 17,27 procenta voličů. Po třech křeslech získalo uskupení Změna pro Pelhřimov (15,91 procenta), KDU-ČSL (13,47 procenta) a hnutí ANO (12,49 procenta).

19:51Senátorem v Trutnově bude majitel textilky nebo náčelník horské služby

Senátorem za Trutnov bude buď majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO), nebo náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš (za TOP 09). Současný senátor, lékař Pavel Trpák (ČSSD) svůj post neobhájil.

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky JutaJiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta|ctkJiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta

19:43ANO je blíže vítězství v Ostravě

Po sečtení hlasů ze 75 procent volebních okrsků v Ostravě zatím stále vyhrávalo hnutí ANO se ziskem 21,45 procenta. Druhá byla ČSSD se 16,88 procenta. Své zástupce v zastupitelstvu by podle dosavadních výsledků mohla mít také KSČM (13,95 procenta), hnutí Ostravak (13,68 procenta), KDU-ČSL (5,51 procenta) a ODS (5,32 procenta). Těsně pod pětiprocentní hranicí se drží Ostravské fórum.

19:40V Jihlavě zvítězí ANO

Volby v Jihlavě vyhraje podle propočtu ČTK hnutí ANO, za ním se umístí ČSSD a KSČM. Volební účast letos bude přibližně 35 procent. V roce 2010 zde zvítězila ČSSD před ODS a KSČM. Volební účast byla před čtyřmi lety 37,69 procenta.

19:36Neslepené volební lístky prý nejsou problém

V Praze 11 mohli někteří voliči dostat neslepené hlasovací lístky pro komunální volby, měli ale stejně jako volební komise dost informací o tom, jak v tomto případě postupovat. Lístky se mohly rozpadnout na více částí kvůli technické závadě v tiskárně, uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Pražský magistrát podle ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václava Henycha o možném problému s hlasovacími lístky informoval okrskové volební komise. Jejich členové měli upozorňovat voliče na nezbytnost odevzdat do úřední obálky celý hlasovací lístek. „Prostřednictvím médií byli také informováni voliči v Praze. Sekretariát Státní volební komise provedl výběrovou kontrolu v uvedené městské části. Během ní bylo zjištěno, že voliči i členové okrskových volebních komisí jsou dostatečně informováni,“ dodal Henych.

19:28Babiš: Bojujeme na špici peletonu

Andrej Babiš průběžné volební výsledky, které ukazovaly vedení hnutí ANO v Praze, Brně i Ostravě, označil za velký úspěch. „Bojujeme na špici peletonu. Uvidíme, jak to dopadne,“ zmínil. V komunální politice ale i v případě úspěchu vnímá jako problém to, že se tradiční politické strany znají a hnutí mohou vyšachovat. Za velmi silnou označil pozici sociální demokracie v Senátu.

19:25ČSSD vyhraje první kolo senátních voleb, KSČM může ztratit jediný mandát

První kolo senátních voleb zřejmě opět vyhraje ČSSD. Po sečtení hlasů ze tří čtvrtin okrsků její kandidáti postupovali do finálového duelu v 18 obvodech. Právě tolik senátorů potřebuje, aby obhájila svou současnou těsnou většinu v horní komoře. Zástupci ANO byli na postupových místech v deseti obvodech, KDU-ČSL má ve hře osm adeptů, ODS sedm, TOP 09 čtyři a Strana zelených dva.

Ve čtyřech obvodech byli mezi finalisty kandidáti STAN, Strany práv občanů a Starostů pro Liberecký kraj a Strany soukromníků. KSČM hrozí, že se žádný z jejích kandidátů mezi finalisty nedostane, a že tak přijde o jediný senátorský mandát, který obhajovala.

19:15Fiala: Volby nevymažou ODS z politické mapy

Současné volby podle šéfa ODS Petra Fialy nevymažou stranu z politické mapy Česka. Výsledek hlasovaní zatím nechce Fiala kvůli probíhajícímu sčítání předjímat. Spokojen je ale s dosavadním vývojem senátních voleb, kde má šanci na postup do druhého kola kolem šesti kandidátů. Občanští demokraté obhajují tři senátorská křesla.

Volby jako strana přežijeme, věří předseda ODS Petr FialaVolby jako strana přežijeme, věří předseda ODS Petr Fiala|ctkVolby jako strana přežijeme, věří předseda ODS Petr Fiala

19:10ANO sahá po vítězství v Českých Budějovicích

V komunálních volbách v Českých Budějovicích zřejmě zvítězí ANO, dosud je sečteno více než 90 procent hlasů. Strana získala 20,8 procenta hlasů. Druhou ČSSD volilo 15,6 procenta hlasujících. Následují hnutí Občané pro Budějovice (13,7 procenta) a KSČM (10,4 procenta).

19:01Volby v Sokolově vyhrála ČSSD

Volby do 27členného městského zastupitelstva vyhrála v Sokolově ČSSD. Získala 23,67 procenta hlasů a sedm mandátů. Druhá byla ANO 2011 se ziskem 19,98 procenta hlasů a šesti mandáty. Třetí skončilo v Sokolově Hnutí pro město Sokolov, tvořené kandidáty ODS a nezávislými, která získala 17,35 procenta hlasů a pět mandátů. V zastupitelstvu budou rovněž čtyři zástupci KSČM (12,54 procenta), tři zastupitelé za Radnici středu (9,85 procenta) a sdružení NEZÁVISLÍ se dvěma mandáty a ziskem 8,24 procenta hlasů.

18:55Stropnický dorazil do volebního štábu s Žilkovou

Do volebního štábu ANO přijel sledovat sčítání hlasů a podpořit pražskou jedničku hnutí Adrianu Krnáčovou i ministr obrany Martin Stropnický se svou ženou herečkou Veronikou Žilkovou.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a ministr obrany Martin Stropnický spolu hovoří na terase volebního centra hnutí ANO v PrazePředseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a ministr obrany Martin Stropnický spolu hovoří na terase volebního centra hnutí ANO v Praze|ctkPředseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a ministr obrany Martin Stropnický spolu hovoří na terase volebního centra hnutí ANO v Praze

18:52Referendum o hazardu v Ústí je neplatné

Referendum o zákazu hazardu v Ústí nad Labem je neplatné. K urnám přišlo jen 18 procent voličů. K tomu, aby bylo závazné, je potřeba pětatřicetiprocentní účast. Pro nulovou toleranci se vyslovilo 93 procent hlasujících.

18:47Prachař postoupil do druhého kola senátních voleb

V Přerově se ve druhém kole senátních voleb utkají bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ) a ministr dopravy Antonín Prachař z ANO. Získali 41,7, respektive 28,7 procenta hlasů.

18:39V Praze vede ANO

Ve volbách do pražského zastupitelstva veden po sečtení 11 procent hlasů ANO (23,2 procenta). Následují TOP 09 (18,5 procenta), ČSSD (11,9 procenta) a koalice Zelených, KDU-ČSL a STAN (10,6 procenta). Velmi slabá je podle dosavadního sčítání volební účast - 32,4 procenta.

18:29Štěch postoupí do druhého kola senátních voleb

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) má jistý postup do druhého kola senátních voleb. Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků vede se ziskem 36,16 procenta. O druhém postupujícím ještě není rozhodnuto. Bojují spolu nezávislí kandidáti v barvách pravice Ivo Jahelka (za TOP 09) a Josef Fučík (za ANO).

Štěch může být senátorem ve čtvrtém funkčním období za sebou. Souboj o to, kdo ho ve druhém kole volby vyzve, je zatím nesmírně vyrovnaný. Po sečtení hlasů v 84 procentech okrsků držel druhou pozici známý zpívající právník Jahelka, který byl na společné kandidátce TOP 09 a STAN. Před svým konkurentem kandidujícím v barvách ANO však měl se ziskem 15,83 procenta náskok pouhých šestatřiceti hlasů.

18:25Babiš chce mít alespoň 13 senátorů

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš přijel sám svou limuzínou do volebního štábu v podvečer ve čtvrt na šest. Dorazil ve velmi dobré náladě. „Nervózní nejsem,“ smál se Babiš. Volební výsledky zatím příliš komentovat nechtěl. Jako úspěch by ale vnímal, kdyby hnutí v senátorských volbách z 26 postavených kandidátek v druhém kole získalo 13 křesel. Zda by ale ANO podporovalo v případě, že by křesla nezískalo, kandidáta vládní koalice, Babiš odpovědět nechtěl.

Babiš si také neodpustil rýpnutí do Karla Schwarzenberga. „Byl bych rád, kdyby konečně přestal lhát o našem hnutí. Neustále opakuje, že jsme do voleb dali velké peníze, a to je lež,“ zmínil Babiš. Také uvedl, že předsednictvo hnutí plánuje zasahovat do sestavování případných povolebních koalic ve velkých a okresních městech.

18:16V Teplicích zřejmě zvítězí ODS

Po sečtení 96 procent hlasů v Teplicích vítězí ODS, kterou do voleb vede současný primátor a senátor Jaroslav Kubera. Strana získala 26,8 procenta hlasů. Následují Volba pro! Teplice (20,2 procenta), ANO (15,5), KSČM (10,6 procenta), ČSSD (10,5 procenta), Moje Teplice - TOP 09 (6,31 procenta) a Pro sport a zdraví Teplice (5,48 procenta)

18:11Babiš: Ve velkých městech promluvíme do sestavování koalic

Vedení ANO bude chtít mluvit do sestavování koalic ve velkých a okresních městech. Při příjezdu do štábu ANO to řekl předseda hnutí Andrej Babiš, který chce sestavit jen takové koalice, které hnutí nepoškodí v očích voličů. V případě senátních voleb by Babiš byl spokojen, pokud by do druhého kola postoupila polovina z 26 kandidátů.

Vedení hnutí bude chtít mluvit do sestavování koalic zhruba v pěti desítkách měst, v pátek se na tom shodl podle Babiše výbor hnutí. „My to chceme vědět, protože nám záleží na tom, aby hnutí dělalo takové koalice, které ho nepoškodí v očích občanů. Máme domluvený systém komunikace,“ řekl Babiš. Zapojit se chce i do vyjednávání koalice na pražské radnici. „Ano, určitě, s paní Krnáčovou jsme o tom mluvili,“ doplnil.

V případě Senátu šance ANO podle Babiše nevypadají zatím špatně. „Postavili jsme jen 26 kandidátů, pokud by postoupilo 13, tak je to 50 procent, tak si myslím, že to je velice dobré,“ konstatoval Babiš.

18:08V Komunálních volbách vítězí místní sdružení, následují lidovci

Ze sněmovních stran kandidujících samostatně byla po sečtení poloviny okrsků v nynějších komunálních volbách nejúspěšnější KDU-ČSL. Za ní následovaly ČSSD a KSČM. Lidé ale jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů nejrůznějším místním sdružením nezávislých kandidátů. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním serveru. Zatím bylo zvoleno 33 380 zastupitelů. Volební účast činila na 48,62 procenta. Do výsledků se teprve začínaly promítat údaje z velkých měst.

18:04Sčítání hlasů ve volbách do Senátu je v polovině

V senátních volbách po sečtení hlasů v polovině okrsků kandidáti ČSSD postupovali do finálového duelu v 17 obvodech, ANO ve 13, KDU-ČSL i se Stranou zelených v deseti a TOP 09 a ODS shodně ve čtyřech obvodech. Ve dvou obvodech měli velkou naději na postup kandidáti STAN, ve čtyřech pak adepti KSČM, Strany práv občanů a Starostů pro Liberecký kraj. V Praze 5 se kandidáti ANO a STAN dělili o druhé postupové místo.

18:02„Bratrovražedný“ souboj v Mohelnici vyhrávají odpadlíci z ČSSD

Mohelnická demokracie, kterou na protest proti kandidátce ČSSD založili někteří její členové, zatím v boji se svými bývalými spolustraníky vede. Mohelnická demokracie poráží i Nezávislé, kteří byli považování za favority voleb.

17:50ČSSD se v Brně propadla na druhé místo

V Brně se po sečtení necelé pětiny hlasů rýsuje velmi těsný výsledek. Vede ANO s 19,6 procenta a nepatrným náskokem před ČSSD. S větším odstupem následují Žít Brno a KDU-ČSL.

17:42ANO stále drží vedení v Ostravě

Po sečtení čtvrtiny volebních okrsků v Ostravě zatím vítězilo hnutí ANO se ziskem 21,87 procenta. Druhá byla ČSSD se 17,36 procenta. Své zástupce v zastupitelstvu by podle dosavadních výsledků mohla mít také KSČM (14,75 procenta) a hnutí Ostravak (13,34 procenta). Těsně pod pětiprocentní hranicí je zatím Ostravské fórum, ODS a KDU-ČSL.

17:41Klánovice nechtějí napojit nové domy na místní silnice

Lidé z Klánovic nechtějí připojení nových domů na území Horních Počernic na místní silnice. K referendu jich přišlo 59,76 procenta, proti připojení bylo více než 94 procent z nich.

Městské části vadí, že stovka nových domů, které vzniknou těsně u hranice obou katastrů, by měla být připojena k jejich silnicím, které ale takový nápor neunesou. V Klánovicích už jedno referendum uspořádali v listopadu 2009. Obyvatelé tehdy výraznou většinou odmítli výstavbu golfového hřiště.

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda čeká na výsledky volebKandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda čeká na výsledky voleb|ctkKandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda čeká na výsledky voleb. Jeho strana má zatím v Praze 10 procent hlasů

17:26Jihomoravskou obec ovládli komunisté

V obci Dyje na Znojemsku mají jasno. Všech sedm míst v zastupitelstvu obsadili členové KSČM.

17:13V Ostravě vede ANO

Po sečtení deseti procent volebních okrsků v Ostravě zatím vítězilo hnutí ANO se ziskem 21,86 procenta. Druhá byla ČSSD s 18,07 procenta. Své zástupce v zastupitelstvu by podle dosavadních výsledků mohla mít také KSČM (13,57 procenta), hnutí Ostravak (12,62 procenta) a také ODS (5,53 procenta). Těsně pod pětiprocentní hranicí je zatím Ostravské fórum a KDU-ČSL.

17:10Referendum v Praze 8 je neplatné, nehlasovalo dost lidí

Referendum o hazardu v Praze 8 je neplatné. Hlasovat přišlo pouhých 22,86 procenta voličů, zákon však pro jeho závaznost vyžaduje 35procentní účast. Většina hlasujících hazard odmítla.

17:04Bělobrádek věří v úspěch ve velkých městech

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek věří v úspěch strany v komunálních a senátních volbách v Praze a dalších velkých městech. Výsledky v nich budou podle něj pro stranu zásadní, protože trend, kdy KDU-ČSL bodovala především v malých obcích, se obrátil již při minulých volbách.

Bělobrádek proto věří, že se strana vrátí do zastupitelstva v Praze, ale také třeba v Českých Budějovicích nebo Pardubicích. Nadějně vidí situaci i v Brně. „Důležité bude povolební vyjednávání, nicméně naše šance jsou dobré,“ řekl.

17:00ČSSD v Senátů ztrácí, dohání ji ANO

V senátních volbách po sečtení hlasů ve čtvrtině okrsků vedli zástupci ČSSD už jen v osmi obvodech a kandidáti ANO ve čtyřech. Polepšili si adepti KDU-ČSL, kteří vítězili v pěti obvodech a v dalších dvou byli na tom nejlépe její společní kandidáti se Stranou zelených.

Účast v senátních volbách byla zatím vysoká, k urnám přišlo přes 41 procent voličů. Ještě vyšší byla účast v souběžných komunálních volbách, kde byla zatím sečtena třetina okrsků. Účast dosahovala zhruba 52 procent.

16:55V Kladně vede místní hnutí

V Kladně po sečtení šestiny hlasů vede Volba pro Kladno bývalého primátora Milana Volfa. Následují ČSSD a ODS s vyrovnaným výsledkem okolo 18 procent. Na čtvrtém místě je ANO s 15 procenty.

16:49Olomouc po sečtení necelých 15 % hlasů: vede ANO

Olomouc po sečtení necelých 15 % hlasůOlomouc po sečtení necelých 15 % hlasů|E15

16:43Krnáčová: Magistrát o problému s volebními lístky věděl

Pražská jednička hnutí ANO Adriana Krnáčová komentovala problém s rozlepenými pražskými volebními lístky. „O problému na ministerstvu vnitra jsme samozřejmě věděli. Stala se chyba v tiskárně, která nás informovala, že se jim zalepily trysky. Statistický úřad vydal metodický pokyn a byl informován magistrát, který měl dát vědět okrskovým komisím, pokud to neudělal, je to problém magistrátu,“ konstatovala Krnáčová.

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana KrnáčováKandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová|ctkKandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová

16:40První výsledky z větších měst: České Budějovice po sečtení 10 procent hlasů

České BudějoviceČeské Budějovice|E15

16:25Schwarzenberg: Volby v Praze může ovládnout strana vůdcovského typu

Volby v Praze jsou podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga soubojem tradičních stran a „stran vůdcovského typu“. „Lidi byli ohromeni populistickými hesly a stranou jednoho vůdce. To už ve 20. století jednou zafungovalo. A zdá se, že lidé zapomněli a zase to funguje,“ řekl České televizi.

16:09Senátní výsledky po sečtení 10 procent hlasů: ČSSD vede v 11 obvodech, ANO v 7

Po sečtení hlasů v desetině procentech okrsků vedli v senátních volbách zástupci ČSSD dál v 11 obvodech, kandidáti ANO ale už v sedmi. Výsledky chyběly ze tří obvodů, účast zatím dosahovala 41 procent.

Ze senátních kandidátů ČSSD si nejlépe vedl Miroslav Nenutil na Chebsku, pro něhož hlasovalo zhruba 47 procent voličů. Na Zlínsku místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůškouvá předstihla bývalého šéfa slušovického družstva Františka Čubu (SPO).

15:55První senátní výsledky: ČSSD vedla v 11 obvodech, ANO v pěti

Po sečtení hlasů v pěti procentech okrsků dnes vedli v senátních volbách zástupci ČSSD v 11 obvodech, adepti ANO v pěti. Kandidáti TOP 09 a KDU-ČSL ve spolupráci se zelenými vítězili ve dvou obvodech. V dalších na tom byli nejlépe zástupci jiných stran, výsledky na volebním webu ovšem chyběly ještě ze čtyř obvodů. Účast je zatím zhruba 40 procent.

Výsledky se zatím nevyvíjejí dobře pro pětici senátorů původně zvolených za ČSSD, kteří mandát obhajují za jiné strany. Na Zlínsku naopak bývalý šéf slušovického družstva František Čuba (SPO) vedl před místopředsedkyní Senátu a ČSSD Alenou Gajdůškovou.

15:44ČT: Kupčení s hlasy v Bílině je na kameře

15:38Krnáčová (ANO) si věří na primátorku

Krátce před půl čtvrtou odpoledne do volební centrály hnutí ANO dorazila v dobré náladě i jednička pražské kandidátky Adriana Krnáčová. Volební klání podle ní nebylo o soupeření, ale o tom, s kým bude moci ANO vstoupit do koalice. Dál zatím nechtěla být konkrétnější. Krnáčová podle svých slov stále věří, že se stane pražskou primátorkou. „Kdybych tomu nevěřila, to martyrium bych nepodstupovala,“ uvedla. Volební kampaň hnutí ANO zhodnotila jako kvalitní, upozornila ale, že to pro ni byla premiéra.

15:17Po hodině byla sečtena tři procenta hlasů

Po hodině od uzavření volebních místností byla sečtena tři procenta hlasů. V senátních bylo doposud sečteno jedno procento hlasů.

15:15Hlasy voličů v hradeckém kraji nejrychleji sečetli v Libchyni

V Královéhradeckém kraji se podařilo nejrychleji sečíst výsledky obecních voleb členům okrskové volební komise v Libchyni na Náchodsku. Voleb se v obci s 62 voliči zúčastnilo 53,23 procenta z nich. Z šesti samostatně kandidujících nezávislých kandidátů zvolili pětičlenné zastupitelstvo. Celkem má obec 75 obyvatel.

Volbám se na Twitteru věnuje i kontroverzní podnikatel Ivo Rittig:

15:09Policie prošetřuje údajné maření voleb v Nejdku na Karlovarsku

Policie prošetřuje v Nejdku na Karlovarsku trestní oznámení na maření přípravy a průběhu voleb, řekla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Jde o údajné kupčení s voličskými hlasy.

15:00Hodinu před koncem komunálních voleb byla účast kolem 40 procent

Kolem 40 procent voličů se letos vydalo ke komunálním volbám, nižší byl hodinu před uzavřením volebních místností zájem volit do Senátu. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic oslovených ČTK.

14:50První výsledky obecních a senátních voleb byly známy před 14:30

První výsledky obecních voleb byly dnes známy před 14:30 z Kotopek na Berounsku, Lužice na Prachaticku a Hory Svatého Václava na Domažlicku. Zhruba ve stejnou dobu sečetli komisaři hlasy v prvním ze senátních okrsků, a to v Bukovanech na Příbramsku. Vyplývá to z informací na volebním serveru volby.cz.

14:47Za chyby s volebními lístky může Krnáčová, kritizoval Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ostře proti lídryni ANO v Praze Adrianě Krnáčové. Vyčetl jí volební lístky rozdělené na dvě části. „Je to bezprecedentní neschopnost, za kterou nese plnou odpovědnost ministerstva vnitra. Volební agendu zde má na starost Adriana Krnáčová. Prostě na to nedohlédla,“ prohlásil.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve volebním štáb strany v Praze, druhý den voleb 11. října odpoledne.Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve volebním štáb strany v Praze, druhý den voleb 11. října odpoledne.|CTKMístopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve volebním štáb strany v Praze, druhý den voleb 11. října odpoledne.

14:35V první obci vyhráli lidovci

Prvním sečteným volebním okrskem je podle ČT obec Lužice na Prachaticku. Zvítězila zde jediná volební kandidátka KDU-ČSL. Volit ji přišlo 15 z 35 oprávněných voličů. Strana tak získala všech 5 mandátů v zastupitelstvu obce.

14:31Prázdno na Chodově

Pražská volební centrála hnutí ANO v Centru pohybové medicíny na Chodově krátce po ukončení hlasování zatím téměř zeje prázdnotou, na sčítání hlasů zde čekají zejména novináři.

Volební centrum hnutí ANOVolební centrum hnutí ANO|ctkVolební centrála hnutí ANO (foto: ČTK)

14:23Divočáci v Mostě

Stádo divokých prasat zahradilo v sobotu ráno vstup do volební místnosti v 1. základní škole nedaleko nemocnice v Mostě. Stádo včetně bachyně se selaty se do areálu školy dostalo v noci. Zvířata volně pobíhala po parku i kolem jednoho ze vstupů do školy.

14:14Vojenský újezd Březina má jasno: nulová účast

Vojenský újezd Březina u Vyškova je rozlohou největší volební okrsek v zemi. Má celkem 16 tisíc hektarů. V odlehlých samotách v něm ale žijí pouze dva registrovaní voliči. Letos se ani jeden z nich podzimních voleb nezúčastnil.

14:00Volby skončily, začíná sčítání hlasů

Úderem 14. hodiny skončily v České republice volby do obecních i městských zastupitelstev a do části Senátu.

13:54Olomoucký kraj: Volební účast se v městech a obcích výrazně liší

V Olomouckém kraji se volební účast v jednotlivých městech a obcích výrazně liší. Mezi obce s nejvyšší účastí zatím patří Bělkovice-Lašťany, kde přišlo odevzdat svůj hlas zhruba 40 procent voličů, řekla dnes Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu.

13:53Střední Čechy: Průměrná účast byla kolem 30 procent

Ve středních Čechách se průměrná volební účast pohybovala kolem 30 procent. Například v Mělníku a Kutné Hoře zaznamenali shodně 29 procent voličů, v Kolíně odevzdalo svůj hlas v komunálních volbách 30 procent a do Senátu volilo o dvě procenta lidé méně.

13:52Plzeňský kraj: Voleční účast je 50 až 60 procent

V Plzeňském kraji se volební účast pohybuje mezi 50 a 60 procenty, větší je v menších obcích, řekl Jan Nový z krajského úřadu.

13:50Karlovarský kraj: V Karlových Varech přišlo někde 14 procent voličů

Nízkou účast mají dosud větší města Karlovarského kraje. V Karlových Varech přišlo volit někde 14 procent, ve velkých okrscích až 34 procent voličů. V průměru se tak účast zatím pohybuje kolem 23 procent. Nad 21procentní účastí byli i v Sokolově, okolo 20 procent udávají okrsky v Chebu. V malých obcích je účast většinou vyšší, někde už nadpoloviční. Například v Pomezí nad Ohří přišlo už 60 procent voličů.

13:45Ústecký kraj: Dorazila zhruba třetina voličů

Volební účast v Ústeckém kraji se výrazně liší podle lokalit. Například ve volební místnosti 1005, která patří pod centrální obvod Ústí nad Labem, odevzdala svůj hlas asi třetina voličů. „Lidé chodí podobně jako včera. Ze zkušeností z minulých let víme, že jich spousta ještě dorazí po obědě na poslední chvíli,“ řekla jedna z členek komise.

13:40Vysočina: Na vesnicích byl větší zájem než ve městech

Na Vysočině se zatím výrazně liší zájem voličů ve větších městech a v malých obcích. Například v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě udávají volební komisaři k 10:00 účast mezi 25 až 35 procenty, na vesnicích je zájem podstatně větší.

13:30Hudeček si na facebooku rýpl do Babiše

12:58Další případ kupčení s hlasy: policie prověřuje podezření v Bílině na Teplicku

Policie prověřuje už třetí případ údajného kupčení s hlasy voličů v Bílině na Teplicku. Oznámení dostala dnes dopoledne, řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Možné nakupování hlasů především od sociálně slabých voličů prošetřují kriminalisté i v Lovosicích na Litoměřicku, Litvínově na Mostecku a v Chomutově.

12:49Na Vsetínsku volila nejstarší Češka. Je jí 109

Nejstarší občanka ČR, 109letá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku, odevzdala 11. října doma na zahradě svůj hlas v komunálních volbách.

Nejstarší občanka ČR, 109letá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku, odevzdala 11. října doma na zahradě svůj hlas v komunálních volbách. Vpravo na snímku členka volební komise kontroluje občanský průkaz paní Češkové.Nejstarší občanka ČR, 109letá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku, odevzdala 11. října doma na zahradě svůj hlas v komunálních volbách. Vpravo na snímku členka volební komise kontroluje občanský průkaz paní Češkové.|CTKNejstarší občanka ČR, 109letá Vlastimila Češková (vlevo) se členkou volební komise.

12:42V Praze volil jen každý čtvrtý

V Praze zatím svůj hlas odevzdala zhruba čtvrtina voličů, třeba v Praze 1, 6 a 7 byla účast ke 30 procentům. V Klánovicích se dokonce přiblížila polovině, výsledek referenda o napojení místních ulic na Horní Počernice tak zřejmě bude platný. V dalších referendech v městských částech je zatím účast nižší než v komunálních volbách. Na údajné překážky v přístupu k referendu upozornili jeho organizátoři v Praze 8, radnice kritiku odmítla.

12:38Volby nelákají, účast překonala třetinu

Víc než třetina voličů odevzdala po zhruba polovině druhého volebního dne hlasy v komunálních volbách v Česku, v senátních je účast nižší. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic

12:20Na Praze 6 je třetinová účast

Volební účast v Praze 6 byla k sobotnímu dopoledni 31 procent. Před čtyřmi lety byla účast o pět procent vyšší, jak uvedl tiskový mluvčí šestého pražského obvodu Adam Halmuši.

11:32Plzeň hlásí účast 22 procent

11:20Policie přijala trestní oznámení kvůli volbám v Obříství

Policie přijala trestní oznámení kvůli komunálním volbám v Obříství na Mělnicku. Jednadvacetiletá studentka tvrdí, že se její jméno dostalo na kandidátku KSČM bez jejího vědomí, píše deník Dnes.

O tom, že kandiduje, se dívka údajně dozvěděla, až když doma otevřela obálku s hlasovacími lístky. Šéf krajské organizace KSČM Stanislav Grospič věří, že se věc vysvětlí. Pokud se ukáže, že se obvinění zakládá na pravdě, bude se tím vedení středočeské KSČM zabývat.

12:20Praha 6 hlásí účast 31 procent. Před čtyřmi lety měla víc

Volební účast v Praze 6 je k sobotní 10. hodině 31 %. „To je v porovnání s komunálními volbami v roce 2010, kdy v tuto dobu byla účast 36 %, o pět procent méně,“ hlásí tiskový mluvčí šestého pražského obvodu.

10:45Prahu nechte Pražanům, vzkázal exprimátor Bohuslav Svoboda Andreji Babišovi

10:30Klaus: Bylo těžké vybírat

Klaus doplnil, že i pro něj bylo letos těžké si mezi kandidujícími stranami vybrat. Poprvé prý použil metodu křížkování, kdy mohl vybírat kandidáty na více kandidátních listinách. „Takhle politika neměla skončit a neměli jsme poztrácet dobře jasně definované politické strany, které za sebou něco nesou, které mají nějakou minulost, které nějaký ideový názor mají,“ dodal.

10:19Odvoleno má i bývalý prezident Klaus

Volební účast v komunálních a senátních volbách může být ovlivněna rozkladem politického systému, kdy se vytratily jasně definované politické strany s ideovým názorem. Novinářům to dnes řekl bývalý prezident Václav Klaus, který odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v pražských Kobylisích.

Václav Klaus u voleb (11. října)Václav Klaus u voleb (11. října)|CBývalý prezident Václav Klaus odevzdal 11. října v Praze svůj hlas v komunálních volbách.

9:45Někteří Pražané nemají správné volební lístky

Někteří pražští voliči z Jižního města dostali neplatné hlasovací lístky pro volby na magistrát. Lístky jsou totiž složené ze dvou samostatných listů. Lístek pro komunální volby má být jen jeden. Upozornil na to deník Právo. Volební komise by měla lístky vyměnit.

09:00Zprostředkovatel taxislužby Uber vybízí lidi k volbám, nabízí jízdu zdarma

8:45Svůj hlas dnes odevzdá také Václav Klaus

Mezi dnešními voliči má být například bývalý prezident Václav Klaus.

08:30Třináctka obcí nemůže volit

Ani dnes nebudou moci zvolit své zástupce lidé ze 13 obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se do čtyř měsíců budou muset konat nové volby.

08:00Začíná druhý den voleb

Po noční přestávce se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Lidé mají ještě šest hodin na to, aby si vybrali své místní zastupitele, pokud tak již neučinili v pátek.

01:00První den odevzdala hlasy asi čtvrtina voličů

Téměř čtvrtina voličů odevzdala hlasy v komunálních a senátních volbách v Česku v první den voleb. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů oslovených ČTK. Účast je tak o něco slabší než při posledních komunálních volbách.

00:00První den se objevilo podezření z kupčení s hlasy

V Českém Těšíně na Karvinsku a v Ostravě podle poznatků Nadačního fondu proti korupci někdo kupuje volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín, řekl Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.