Strategii klausovců ladí exposlanec Tluchoř

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

SUPR klausovci (SUverenita a PRosperita) nebo také Suverenita Václava Klause. To jsou možné názvy vznikajícího bloku malých pravicových stran, které by do předčasných parlamentních voleb vedl bývalý prezident. Anebo by toto uskupení alespoň zaštítil svým jménem.

Podle informací deníku E15 je jedním z hlavních stratégů celého projektu, o němž se spekuluje už druhým rokem, někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „Od jara na tom intenzivně pracuje,“ uvedl zdroj blízký klausovcům.

Náznaky o novém bloku se už několik týdnů objevují na webech Klausových příznivců. Naplno se kolotoč spekulací roztočil minulé pondělí. Podle pozorovatelů šlo o dopředu připravený únik informací, protože Klaus byl celý týden v Makedonii a nemohl situaci komentovat. „Byl to průzkumný balon, který podle očekávání opanoval média. Klaus se vrátil do připraveného prostoru, novináři se na něj sesypali jako mouchy,“ uvedl nejmenovaný politik.

„Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to. Vážně o tom přemýšlím. Rozhodnutí padne v řádu dnů,“ svěřil se exprezident o víkendu ČT.

Pro případnou spolupráci s klausovci by podle jejich možného lídra muselo být daleko více lidí než jen šéfka Suverenity Jana Bobošíková nebo bývalý poslanec Boris Šťastný. Ten v pátek oznámil odchod z ODS a společně s Bobošíkovou Klause přesvědčují, aby uskupení podpořil. „Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený,“ dodal Klaus a odmítl, že by při svém případném politickém angažmá soupeřil se svým nástupcem na Hradě Milošem Zemanem. „Některé politické strany, počínaje ODS, se hloupě stylizují, že dnes bojují se Zemanem. To je hloupost. Měly bojovat před rokem,“ uzavřel.

Kuba: Jen droleníKuba: Jen drolení

Právě občanští demokraté by kvůli novému protihráči na pravici ještě více oslabili. Vedle dřívějších odpadlíků, jako je Tluchoř, Šťastný nebo exministr financí Vlastimil Tlustý mohou klausovci nalákat i další kritiky poměrů v ODS.

Podle posledního průzkumu STEM/MARK a Median si návrat Klause do veřejného života nepřeje 72 procent dotázaných. Jeho příznivci v tom problém nevidí. Podle nich je naopak čtvrtina veřejnosti pro, což je prý solidní volební potenciál.