Stropnický: Agent Psík jel do Libanonu pro informace o únosu Čecha v Libyi

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík z pětice unesených Čechů jel do Libanonu pro informace o českém občanovi dříve uneseném v Libyi. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). O roli agenta dosud jen spekulovala média, ani ředitel rozvědky Jan Beroun nechtěl Psíkův úkol kvůli utajení upřesnit. Pětice Čechů zmizela v Libanonu loni v červenci a dnes se vrátila do Česka.

Agent armádní rozvědky odcestoval loni do Libanonu ve skupině se dvěma novináři jindřichohradecké televize, advokátem a tlumočníkem. „Na začátku byla snaha pomoci našemu kuchaři v Libyi. Dnes mnoho takzvaných chytráků říká, že to bylo hloupé a naivní. Neměl krytí, a proto se napojil na skupinu s tím, že to bude obratnější,“ řekl HN k úkolu Psíka Stropnický. Zmíněný kuchař byl unesen v Libyi loni v březnu, o jeho osudu se zatím neobjevily žádné zprávy.

Ředitel armádní rozvědky přitom ve čtvrtek roli Psíka novinářům odmítl upřesnit. „Hlásíme se k panu Psíkovi, další informace nebudu poskytovat,“ řekl jen. Ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nic bližšího neřekl, médiím pouze oznámil, že se musí důvod cesty pětice do Libanonu vyšetřit.

Léčka tajné služby?

Nabídka informací o Čechovi z Libye byla podle médií jen léčkou libanonské tajné služby, která chtěla za pětici Čechů dostat údajně svého pracovníka Alího Fajáda. Ten byl držen v Česku, o jeho vydání žádaly USA. Ve čtvrtek byl na základě rozhodnutí pražského soudu propuštěn z vazby, když ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil Fajádovo vydání do USA. Podle advokáta Vladimíra Řičici již zřejmě Fajád odletěl do Libanonu.

Pelikán odmítl potvrdit, že propuštění Fajáda souvisí s propuštěním pěti Čechů. Stropnický ale v části rozhovoru pro HN zveřejněné již ve čtvrtek na serveru iHNed uvedl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Později v tiskovém sdělení napsal, že jeho vyjádření pro HN „bylo uvedeno v širším kontextu souvislostí, které jsou pro tento případ důležité“. „Jedna publikovaná věta je příliš zjednodušující a nepopisuje komplexně složitou podstatu kauzy. Chci plně podpořit vyjádření ministra zahraničních věcí (Lubomíra Zaorálka z ČSSD), že vláda s teroristy nevyjednává,“ uvedl Stropnický.