Stropnický nabírá, rád by měl přes 30 tisíc vojáků

Ministr obrany Stropnický.

Ministr obrany Stropnický. Zdroj: archiv Blesku

Ministr obrany Martin Stropnický v Lipníku nad Bečvou u 143. zásobovacího praporu
Ministr obrany Martin Stropnický v Lipníku nad Bečvou u 143. zásobovacího praporu
Krajské volby 2016: Martin Stropnický ve volebním štábu ANO
Ministr obrany Martin Stropnický
modernizovaná houfnice Dana M1M
13
Fotogalerie

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

 

Podle současných tabulek by měl mít resort obrany 27 tisíc profesionálních vojáků. Po škrtech v době hospodářské krize se ale jejich počet postupně snížil na méně než 21 tisíc. Poslední dva roky armáda zahájila masivní nábor. Nedávno ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i náčelník generálního štábu Josef Bečvář vyjádřili názor, že nynější zvažované počty jsou nedostatečné a počet profesionálů by se měl časem zvýšit na více než 30 tisíc.

K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle statistik zveřejněných na armádním webu 23 184 profesionálních vojáků, což bylo o 1214 více než o rok dříve. Dalších 6515 lidí pracovalo na ministerstvu obrany jako občanští zaměstnanci a 1148 jako státní zaměstnanci. Celkem tak na úřadě bylo zaměstnáno 30 847. Čísla ale neobsahují pracovníky Vojenského zpravodajství, tajné služby, která pod ministerstvo obrany spadá.

Ministerstvo počítá s dalším výrazným nárůstem počtu vojáků i v letošním roce. "Ministerstvo obrany má ve státním rozpočtu na rok 2017 zabezpečeny rozpočtové prostředky pro meziroční navýšení počtů zaměstnanců o 1725 vojáků z povolání, 213 občanských zaměstnanců a 33 státních zaměstnanců," sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Předpokládaný nárůst počtu vojáků z povolání podle něj vychází z plánovaného náboru, který je, stejně jako loni, dva tisíc lidí, a zároveň počítá s odchody stávajících vojáků.