Stropnický si předvolal ruského velvyslance kvůli obvinění o původu jedu použitého v Británii

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) si na středu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Chce od něj slyšet vysvětlení výroku ruské diplomacie, že jed novičok použitý při útoku na přeběhlého ruského agenta v Británii mohl pocházet z Česka. Stropnický už v sobotu ruské tvrzení odmítl.

"Na zítřejší dopoledne je na ministerstvo zahraničí předvolán velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimírovič Zmejevskij, aby nám vysvětlil lživý výrok ruské strany," uvedlo ministerstvo.

Novičokem byl tento měsíc v Británii přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Při otravě byla podle několika zdrojů použita nervově paralytická látka vyvinutá v někdejším Sovětském svazu. Britové viní z útoku Rusko, které to odmítá.

Moskva obvinění opakovaně odmítla. Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že použitá látka mohla pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie. Stropnický tvrzení ve stejný den odmítl, označil ho za standardní způsob, jak manipulovat informace a odvést pozornost. Ruské tvrzení odmítla i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Skupina 27 senátorů vyzvala vládu jako celek, aby se proti ruskému tvrzení ohradila. Poslanci TOP 09 vyzvali Stropnického, aby zvážil i vyhoštění ruských diplomatů.