Studie: Dnešní třicátníky čeká důchod 6500 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Lidé budou v budoucnu dostávat výrazně nižší důchody než dnes. Kvůli poklesu takzvaného náhradový poměr průměrného nástupního důchodu mohou dnešní třicátníci očekávat důchod v přepočtu odpovídajícím nynějším 6500 korun.

Průměrný důchod se vzhledem průměrné mzdě totiž do roku 2050 sníží ze současných 46 procent na 26 procent. Lidé s průměrnou mzdou, kteří odcházejí do důchodu nyní, přitom od státu dostávají 11 240 korun, uvádí studie, kterou si zadal Penzijní fond Stabilita ČSOB.

S postupným propadem životní úrovně musí ale podle dokumentu institutu IDEA při CERGE-EI počítat i dnešní důchodci, během dvaceti let totiž jejich důchod klesne přibližně o desetinu. „Výsledky studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ uvedl analytik Ondřej Schneider z IDEA. Podle něj je dnešní důchodový systém nevýhodný především pro mladší generace. Ty do něj odvedou až třikrát více, než z něj získají.

Podle generálního ředitele Penzijní fond Stabilita Karla Svobody se tak vstup do druhého pilíře vyplatí více lidem, než se dosud očekávalo. Výpočty ČSOB ze začátku tohoto roku předpokládaly, že spoření v penzijních fondech bude výhodné pro 35 procent populace, podle IDEA to nyní je 40 procent.

Výzkum také ukázal, že první pilíř bude výhodnější hlavně pro ženy, které obecně dožívají vyššího věku. Na vyvedení částí sociálního pojištění do druhého pilíře mohou nejvíce vydělat muži ve věku 20 až 35 let. Celkově se druhý pilíř vyplatí polovině mužů a jen 30 procentům žen.

Svoboda nicméně upozorňuje, že lidé by při spoření na stáří neměli spoléhat jen na oba pilíře. „Všem lidem doporučuji, aby si vytvořili co nejširší portfolio spořicích produktů, které bude odpovídat jejich možnostem a očekáváním. Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořicí účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti,“ uvedl s tím, že smysl mají i investice do nemovitostí či drahých kovů.