Švejnar míří do dozorčí rady Českého Aeroholdingu, chce ho tam Babiš

Jan Švejnar

Jan Švejnar Zdroj: E15 Michael Tomes

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne ekonoma a bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara do dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Radu, jejíž počet členů chce Babiš snížit z devíti na sedm, čeká téměř kompletní výměna. Zůstat má jen Michal Mejstřík.

Navržení Švejnara Babiš potvrdil deníku Dnes, který ministr financí vlastní. Další změny v dozorčí radě ale nekomentoval. Babiš má v personálním složení aeroholdingu rozhodující slovo, protože jeho ministerstvo v něm za stát vykonává akcionářská práva. Odměna za členství v radě je 50 tisíc korun měsíčně.

Švejnar v současnosti působí jako profesor ekonomie na Columbia University v New Yorku.

Už delší dobu se také spekuluje o odvolání šéfa aeroholdingu Miroslava Dvořáka, které ale není v kompetenci rady. Podle MfD se jeho nástupcem má stát manažer se zkušenostmi ze zahraničí. Není ovšem jasné, kdy k výměně dojde.

Český Aeroholding, který vznikl v březnu 2011, sdružuje společnosti vlastněné státem podnikající letectví.

Jeho dceřinými firmami jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 letecká společnost České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících a od listopadu 2011 CSA Services nabízející především personální služby.