Tank Leopard i vrtulník Black Hawk. Prohlédněte si hvězdy vojenského veletrhu v Brně

Vrtulník Blackhawk

Vrtulník Blackhawk Zdroj: Pavel Otto

Útočné pušky BREN 2
Veletrh IDET 2019
Veletrh IDET 2019
Veletrh IDET 2019
Veletrh IDET 2019
27
Fotogalerie

Svět obranné a bezpečnostní techniky se po dvou letech opět sešel na výstavišti v Brně. Veletrhu IDET dominovaly různé pásové obrněnce nebo legendární vrtulník Black Hawk. „Jedním z hlavních důvodů důležitosti veletrhu je fakt, že česká armáda prochází střednědobou modernizací, která potrvá do roku 2027 a některé akvizice se začínají uskutečňovat už nyní,“ řekl šéf Brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Novými bojovými vozidly pěchoty chce ministerstvo obrany přezbrojit 7. mechanizovanou brigádu. Výběrové řízení zahájilo v březnu. Ve hře jsou americko-španělský Ascod či německá vozidla Puma a Lynx, které byly k vidění. Švédské CV-90 v konfiguraci pro české vojsko letos chybělo.

Tendr se však vleče. Čtveřice totožných firem se prezentovala na IDETu už před dvěma roky, i když v některých případech šlo spíše o demonstrátory. Zvlášť věžové komplety tak působily. Vozidlo Puma opět zapůjčil Bundeswehr.

Hloučky lidí obklopovaly i německý tank Leopard 2 A7. Právě nákup desítek nových obrněnců by měl následovat po více než dvou stovkách vozidel pěchoty, do nichž chce Česko investovat přes padesát miliard korun.

Pro leopardy se nedávno rozhodlo například sousední Maďarsko. Důvodem je končící životnost tanků T-72, které měla ve výzbroji bývalá Varšavská smlouva.
Návštěvníky přitahoval také průzkumný vůz dlouhého dojezdu Gepard na osvědčeném podvozku Toyota Land Cruiser řady 70. Automobil vytuněný podle požadavků speciálních sil získal cenu zlatý IDET.

Pavilonu P dominoval stánek Czechoslovak Group zbrojařského uskupení Jaroslava a Michala Strnadových umístěný přibližně uprostřed výstavní haly P, která byla jádrem IDETu. Už tradičně se tvořily fronty u expozice České zbrojovky, kde si lidé zkoušeli novou generaci útočných pušek Bren 2.

Ve venkovní expozici si pak prohlíželi vozy Tatra určené k vyprošťování kolových transportérů Pandur nebo houfnice Dana, respektive Zuzana modernizované na ráži NATO 155 milimetrů.

Více však lákal vrtulník UH-60 Black Hawk, do jehož pilotní kabiny bylo možné se posadit. Spolu se stroji UH-1 Venom a AH-1 Viper jde o helikoptéry, které nyní nabízejí Česku Spojené státy. Za tucet „černých jestřábů“ i s výzbrojí včetně raket chtějí 18 miliard korun.