Armáda utratí za opravy a vylepšení letounů L-159 téměř dvě miliardy

Letoun L-159

Letoun L-159 Zdroj: čtk

Aero L-159A ve službách českého letectva.
Historie Aera Vodochody: Dvoumístná verze L-159 T2 v barvách českého letectva.
Historie Aera Vodochody: První proudový cvičný letoun vyráběný v Aeru – L-29 Delfín.
První let L-39NG
Letoun L-159
9
Fotogalerie

Aero Vodochody opraví 16 letounů L-159 pro českou armádu. Hodnota zakázky na čtyři roky je 1,6 miliardy korun. Součástí prací jsou i některá vylepšení letounů. Aero Vodochody a ministerstvo obrany to oznámily na brněnském veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Smlouvu podepsaly už dříve.

Česká armáda nyní provozuje 16 jednomístných letounů L-159 a pět dvoumístných cvičných letounů stejného typu. Aero jí v nejbližších dnech předá ještě další tři dvoumístné letouny.

Oprava letounů je součástí periodických prací, tentokrát po šestnácti letech provozu. Podobnou opravu, po osmi letech provozu, dělalo Aero už v letech 2009 až 2013. Součástí aktuální zakázky je prověření všech letadlových částí včetně veškerých přístrojů, které Aeroodesílá na kontrolu přímo k jejich výrobcům.

„Aero je dlouholetým partnerem české armády. Společně pracujeme na tom, aby L-159 sloužící v českých vzdušných silách odpovídaly požadavkům na moderní letouny pro plnění vojenských operací i pokročilý výcvik pilotů a umožnily české armádě plnit její mezinárodní závazky,“ uvedl prezident Aera Dieter John.

Vylepšení letounů se týká například úpravy pro použití brýlí nočního vidění, tedy přizpůsobení kabiny a instalace souprav vnitřního a vnějšího osvětlení letounu. Dalším vylepšením je instalace záložního elektronického zobrazovače, který je schopný nahradit několik jiných záložních přístrojů a ukazatelů a poskytnout pilotovi nutné informace a údaje o poloze, vzdušné rychlosti, barometrické výšce, rychlosti, stoupání a klesání či kurzu v případě selhání běžných přístrojů.

Podle náměstka ministerstva obrany Filipa Říhy smlouva na předepsané práce a modernizaci letounů L-159 potvrzuje důležitou roli domácích firem při budování a udržování vojenských schopností ČR.

Určení stroje L-159 je lehký bojový letoun, který může nést širokou škálu standardní výzbroje NATO, včetně raket typu vzduch-vzduch a vzduch-země a laserem naváděných pum. Dvoumístná verze je primárně navržená pro pokračovací a operační výcvik.