Telička: S investicemi může přijít politický vliv Číny, vláda to musí řešit

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Anna Vackova, E15

Vláda by měla začít uvažovat o tom, jak nastavit strategii pro zahraniční investice ve strategických odvětvích, uvedl v souvislosti s blížící se návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR europoslanec Pavel Telička (nestr. za ANO). Podle Teličky by v této oblasti měla být jasně daná kritéria.

U některých investic podle Teličky hrozí, že by státy, odkud peníze přicházejí, mohly uplatňovat i neekonomický vliv. „V tuto chvíli nikdo nepochybuje, že s každým investorem nebo kapitálem, který je ze země, kde je silná penetrace ekonomiky a politiky, přichází určitá míra vlivu,“ uvedl.

Podobná opatření podle Teličky nejsou diskriminační. „Ty podmínky musí být rovné a musí být nastavena kritéria a parametry, za kterých se bude investovat do některých strategických odvětví,“ řekl. Jde podle něj například o energetiku, komunikační či dopravní sítě.

Jen čínská investiční skupina CEFC Europe za posledních deset měsíců investovala v ČR 20 miliard korun, většinou do koupi podílů v tuzemských firmách.

Přečtěte si rozhovor s Olgou Lomovou:

Nyní má připraveny nové projekty za dalších zhruba 20 miliard, přičemž některé by měly být představeny během návštěvy čínského prezidenta v ČR.

Prezident Si Ťin-pching bude v ČR od pondělí do středy. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou, předsedy Senátu Milanem Štěchem a Sněmovny Janem Hamáčkem či pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou.

Zeman již dříve řekl, že v souvislosti s návštěvou očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a že k podpisu je připraveno asi 20 konkrétních dohod.