Trump si pohrává s myšlenkami o rozdělení bank, poslal akcie dolů

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
6
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump "aktivně uvažuje" o rozdělení velkých bank v rámci návratu k oddělenému komerčnímu a investičnímu bankovnictví. Trump to dnes řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Akcie bank na newyorské burze po jeho slovech výrazně klesly.

 

Trumpova slova by mohla být pro Kongres impulzem k diskusím o obnovení režimu, který od Velké hospodářské krize 30. let do 90. let určoval takzvaný Glassův-Steagallův zákon, který zakazoval spojení komerčního a investičního bankovnictví pod jednou střechou. Někteří komentátoři označovali zrušení tohoto zákona v rámci deregulace 90. let za jednu z příčin finanční krize z konce minulého desetiletí.

"Existují lidé, kteří se chtějí vrátit ke starému systému. Proto se nyní na tuto otázku podíváme," řekl Trump. Ten ve své předvolební kampani sliboval, že podpoří "Glassův-Steagallův zákon pro 21. století". Šéf ekonomických poradců Bílého domu Gary Cohn minulý měsíc na schůzce se zákonodárci řekl, že Trump tento koncept nadále podporuje.

Oborový index amerických bank po Trumpových slovech klesl o téměř jedno procento. Hlavní akciové indexy Wall Street zmírnily dnešní průběžné přírůstky.

Podívejte se na hodnocení prvních měsíců Donalda Trumpa ve funkci: