Učitelé dostanou přidáno o tři procenta. Odbory chtěly více

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: ctk

Učitelům od letošního listopadu vzrostou platy o tři procenta. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) také jedná s ministerstvem práce o změně tarifních tabulek. S tříprocentním růstem platů ve veřejném sektoru již dříve vyslovily nesouhlas odbory, chtěly navýšení o pět procent.

Tabulka tarifních platů učitelů i nepedagogických pracovníků by měla být změněna od 1. listopadu. „V případě učitelů to bude znamenat nejenom navýšení v každém tarifním stupni, ale také změny tarifní tabulky u těch učitelů, kteří mají letitou praxi a u nichž v tuto chvíli neshledávám jejich tarifní platy dostatečnými,“ řekla ministryně.

Vláda od 1. září 2016 zkrátila úvazky ředitelů mateřských škol a ředitelů takzvaných malotřídních základních škol, budou tedy učit méně hodin. „Jednání nemám za skončené a budu se snažit, aby toto opatření bylo od roku 2017 rozšířeno i na ředitele ostatních základních škol,“ podotkla Valachová.

Do školních lavic by v úterý mělo poprvé usednout asi 118 tisíc prvňáčků. Celkem budou mít základní školy téměř 883 tisíc žáků, na střední školy by mělo nastoupit 101 800 žáků.

Tento začátek školního roku je pro Valachovou první ve funkci. Ministryní je od půlky června, ve funkci vystřídala Marcela Chládka (ČSSD), který byl odvolán kvůli údajné šikaně zaměstnanců ministerstva.