V areálu Synthesie hořelo, nikomu se nic nestalo

Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ráno vypukl požár.

Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ráno vypukl požár. Zdroj: HZS Pardubickeho kraje

Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ráno vypukl požár.
Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ráno vypukl požár.
Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ráno vypukl požár.
4
Fotogalerie
Ve společnosti Rekla v areálu pardubické chemičky Synthesia dnes ve 4:00 vypukl rozsáhlý požár ve skladech minerálních olejů. Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce po 06:30, nikdo nebyl zraněn. Krajští hasiči uvedli, že do ovzduší unikají jedovaté zplodiny hoření. Podle mluvčí Synthesie ale zplodiny neunikají, jedovaté koncentrace nezachytil kolem 8:00 ani speciální měřicí vůz. Spolumajitel Rekly Jan Roček řekl, že škody jsou pouze na majetku jeho firmy.

Mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková uvedla, že hořela zpracovatelská linka k likvidaci oleje. Požár se podle ní rozšířil i na sklad s minerálními oleji. Oheň vyvolal několik explozí. Plameny zasáhly i dvě nákladní auta. „Do okolí unikají jedovaté zplodiny hoření,“ uvedla Horáková. Městský rozhlas vyzýval obyvatele, aby omezili venkovní aktivity a nevětrali.

V areálu firmy Rekla nebyli v době požáru žádní zaměstnanci, neboť se tu pracuje na jednosměnný provoz, uvedl Roček. Firma má asi 40 zaměstnanců, kteří ráno přišli, ale do práce se nedostali, zůstali stát za branou areálu a poté odešli domů. „Zaměstnanci budou mít volno do vyšetření případu. Hasiči teď na místě zjišťují stopy,“ řekl Roček.

O loňském výbuchu v Pardubicích čtěte zde:

Požár vznikl v dřevěné hale, ve které je zpracovatelská linka k likvidaci oleje. Podle Ročka měla asi 90 let stará hala dřevěnou konstrukci, strop i střechu. Z dřevěné haly se oheň rozšířil na další objekt. Hlavní výrobní objekty firmy ale poškozeny nebyly, uvedl Roček.

Na místě stále jsou jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů a hasičů Synthesie. Starostové okolních obcí i pardubická primátorka byli o požáru informováni. Krátce před 06:00 povolali hasiči další jednotky, na místě je jich 15. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 06:39. „Na místě je také měřicí vůz z laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, který je asi 200 metrů od požáru, a zatím nenaměřil žádné jedovaté koncentrace,“ uvedla kolem 8:00 Horáková.

Rekla je v areálu průmyslové zóny Synthesie. Objekty firmy Rekla leží podle mluvčí Synthesie Jany Doležalové v části areálu směrem na Lázně Bohdaneč, tedy na opačné straně než výrobce výbušnin Explosia. Budovy Rekly jsou asi 700 metrů od silnice. „Bezprostřední ohrožení majetku a osob v areálu společnosti Synthesia nehrozí,“ dodala Doležalová. Příčina vzniku požáru není zatím známa; hasiči ji nyní budou vyšetřovat.

Starosta nedalekého Rybitví Radim Voltr dostal informace o požáru kolem páté hodiny ranní. Podle něj nebyl požár ani vidět, ani cítit ve vzduchu. Slyšet byly ale hasičské vozy.

Společnost Rekla se zabývá nakládáním s nebezpečnými odpady. Hlavní aktivitou firmy je sběr a zpracování upotřebených olejů. Jsou zpracovávány na paliva nebo předávány na likvidaci ve specializovaných spalovnách.

V rozsáhlém areálu Synthesie sídlí i výrobce výbušnin Explosia. Při loňském výbuchu v Explosii přišli o život čtyři lidé.