V senátních volbách se dařilo nezávislým kandidátům

Libor Michálek

Libor Michálek Zdroj: profimedia.cz

Nezávislým kandidátům a nestraníkům se v druhém kole senátních voleb dařilo. Z jedenácti jich devět porazilo své soupeře.

Nejúspěšnější byl mezi nestraníky někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek kandidující za Piráty. Na Praze 2 získal přes 74 procent hlasů. Jen nepatrně méně úspěšná je bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová v obvodě Brno-město.

Dařilo se i dalším bezpartijním. Senátorem za Zlín se stane podnikatel Tomio Okamura, v Ostravě jím bude horolezec a majitel sítě obchodů se sportovním vybavením Hudy Leopold Sulovský, který kandiduje za hnutí Ostravak.

V obvodě Benešov vyhrál vlašimský starosta a poslanec za TOP09 Luděk Jeništa. V Chrudimi zvítězil prezident Agrární komory Jan Veleba a v Šumperku starosta města Zdeněk Brož.

Na Praze 4 se senátorkou stane Eva Syková kandidující za ČSSD, porazila dosavadního senátora a známého herce Tomáše Töpfera. Ten se tak stal jedním ze dvou poražených nestraníků. V Karviné svému rivalovi podlehla Milada Hladíková kandidující za komunisty.