V sídle Lesů ČR zasahovala protikorupční policie

Policie zásah

Policie zásah Zdroj: Sedmicka

Protikorupční policie dnes zasáhla v centrále státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Hradci Králové kvůli vyšetřování údajně předražených zakázek na informační technologie. Řekl to předseda dozorčí rady podniku Miroslav Zámečník. Vedení LČR podle něj s policisty spolupracuje. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslava Ibeheje nebyl nikdo zadržen. „Provádíme určité úkony trestního řízení týkající se Lesů ČR,“ řekl Ibehej. Více informací policie podle něj v tuto chvíli nebude poskytovat. „Je tam plná součinnost od zastupujícího ředitele (LČR),“ řekl Zámečník. „Prostě si přišli pro další podklady, nedramatizujme to,“ podotkl.

Podle serveru Novinky.cz policie v souvislosti s kauzou dnes v Praze zasahovala i u domu, který údajně patří Jiřímu Hartovi. Deník E15 k Hartově osobě již loni v říjnu uvedl, že jde o lobbistu, který měl dispoziční právo k účtům, na něž do ČR ze Švýcarska přišly peníze ze zakázek Lesů ČR. Další dispoziční práva podle E15 měli podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.

Podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka prohlídka kanceláří souvisí s vyšetřováním zakázek na dodávky informačních technologií zadaných společnostem Dynn a Time Import. Počátek těchto zakázek v hodnotě stovek milionů korun spadá do roku 2008. Lesy ČR podle Boublíka loni v prosinci vydaly policii na její žádost veškerou dokumentaci k veřejným zakázkám, na základě které byly podepsány smlouvy se společnostmi Dynn a Time Import.

„Jsme připraveni poskytnout policii veškerou součinnost. Uvítám, pokud budou objasněny veškeré kroky předchozího vedení státního podniku, které mohou v očích policie ČR vzbuzovat podezření z trestného činu,“ uvedl ekonomický ředitel Michal Gaube, který je v současné době pověřen vedením státního podniku.

Kam zmizelo 340 milionů?

Policie v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle informací E15 existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku. LČR dosud tvrdily, že zakázky byly řádně zadány a soutěženy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Chodu podniku se dnešní zásah policie podle Boublíka nijak nedotkl. „Pracovníci ředitelství se bez jakéhokoli přerušení věnují své pracovní běžné pracovní agendě,“ uvedl mluvčí. Kolem poledne byl před generálním ředitelstvím i ve vestibulu budovy klid. Před podnikem pouze stála civilní octavie policie s pražskou registrační značkou.

Lesy ČR jsou nyní bez generálního ředitele. Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora loni v listopadu rezignoval a ministerstvo zemědělství nyní vybírá jeho nástupce. Z pověření podnik zatím řídí Gaube.