Václav Klaus: S polistopadovým režimem je konec

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Česká společnost si už nepotřebuje připomínat listopad 1989. Tak hodnotí současný stav rozpoložení země exprezident Václav Klaus. „Nejde o změnu systému, ale režim se změnil. Skončilo to, co jsme – trochu volně a nespecifikovaně – nazývali polistopadovým režimem. Název toho nového se ještě nezrodil, ale časem na něj přijdeme.“ Klaus to včera řekl na letos posledním setkání týdeníku Euro s významnými českými osobnostmi.

Podle Klause byly nedávné parlamentní volby jen tečkou za už probíhajícími procesy a současně i jejich logickým vyústěním. A tyto procesy budou pokračovat na půdorysu, který vznikl říjnovými volbami. „Dodal bych, bohužel,“ řekl exprezident.

A nebyl by to Klaus–ekonom, kdyby se ve své přednášce nevěnoval také společné evropské měně. Ta, jak uvedl, vznikla jako schválnost evropských elit, chtějících se zbavit zátěže, kterou pro ně představují evropské demokratické státy. Nikoli proto, že by občané jednotlivých členských zemí EU najednou začali žádat likvidaci svých domácích měn.

Podstatné je teď jen a jedině to, kdy to takto začne vidět evropská myslící většina. „Chce to revoluci v EU, pokud možno sametovou,“ zdůraznil na závěr exprezident.