Vadná zářivka rozpoutala požár za 250 milionů

V tovární halednes ráno vypukl požár.

V tovární halednes ráno vypukl požár. Zdroj: HZS Pardubickeho kraje

Rozsáhlý požár haly textilní továrny Mileta v Hořicích na Jičínsku způsobil podle předběžných odhadů škodu za 250 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Uvedla to mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková. Požár podle hasičů vyvolala rozžhavená zářivka, která spadla do nádoby s přízí.

Hasiči k požáru vyjížděli krátce před šestou hodinou, požár zachvátil část výrobní haly ze 70. let. Uvnitř haly byly výrobní stroje, hotové výrobky i příze.

Iva Kormošová z královéhradecké policie řekla, že policejní technici budou moci na místo požáru přijít společně s vyšetřovateli hasičů až nejdříve v neděli dopoledne. „Podle výpovědí svědků může za požár technická závada. Z prasklé zářivky odlétla jiskra, která zapálila cívky s přízí a potom se požár dál rozšířil,“ řekla mluvčí.

Ředitel jičínských hasičů Libor Zikeš na místě uvedl, že dopoledne na místě zasahovalo 15 jednotek hasičů. „Požár zasáhl přípravnu, kde se zpracovává příze a část skladu,“ řekl Zikeš. Hasičům se ale podle něj podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí výrobní haly. „Zásah jsme se setměním ukončili, protože nehrozí další rozšíření. Na dalším postupu se dohodneme v neděli dopoledne. Doufáme, že nám také pomůže počasí a požárem zasažené konstrukce budou chladnout,“ řekl Zikeš.

Ohroženo je 360 pracovních míst

Hořický starosta Ivan Doležal řekl, že požár zasáhl podstatnou část textilky, výši škod si nedovolil odhadnout. „Pro Hořice je Mileta zásadní zaměstnavatel, věřím, že se výrobu podaří co nejdříve obnovit,“ řekl Doležal. Miletu vlastní indická firma Alok. Firma disponuje výrobou od bavlněné příze po hotový výrobek, společnost patří mezi největší evropské výrobce kapesníků, košilovin a batistů. V Hořicích zaměstnává zhruba 360 lidí.

Požáry v Královéhradeckém kraji
S rozsáhlým požárem haly textilní továrny bojovali hasiči například v říjnu 2007, kdy plameny zničily halu společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku. Požár tehdy zasáhl halu o rozměrech 40 krát 80 metrů a způsobil škodu za 210 milionů korun. Firma na místě vybudovala halu novou. V červenci 2010 hořelo v přádelně firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku. Firma tehdy odhadla škody na 100 až 200 milionů korun.