Vedení ODS schválilo Pospíšilovu kandidaturu na hejtmana

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: profimedia.cz

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil povede ODS v podzimních krajských volbách v Plzeňském kraji. Návrh plzeňského regionu, aby se Pospíšil stal krajským volebním lídrem, dnes jednomyslně schválila výkonná rada ODS. Novinářům to po jednání širšího vedení ODS řekl předseda strany Petr Nečas.

Premiér překvapivě navrhl Pospíšilovo odvolání z funkce předminulý týden a prezident Václav Klaus mu vzápětí vyhověl. Na Nečasův návrh pak jmenoval jeho nástupcem dalšího místopředsedu ODS Pavla Blažka. Nečas zdůvodnil Pospíšilův odchod tím, že ministerskou funkci manažersky a rozpočtově nezvládl.

„Opravdu si myslím, že post hejtmana obecně, to teď není vztaženo k Jiřímu Pospíšilovi, není manažersky tak obtížný, podívejte se na velikosti rozpočtu a přidělené kompetence, hejtman je v podstatě jedním z rady, na rozdíl od ministerstva, které je monokratickou institucí,“ uvedl dnes Nečas na dotaz novinářů. Dodal ale, že všichni kandidáti ODS v krajských volbách mají plnou podporu ODS včetně předsedy strany.

„Důvody a řekněme ostatní okolnosti k tomu nebudu komentovat. Pro mě je důležitý výsledek, tedy to, že mohu vést kandidátku ODS v Plzeňském kraji a je to důležité i pro plzeňskou ODS, protože ta podpora tam byla velmi intenzivní a spontánní,“ řekl novinářům po jednání vedení ODS Pospíšil.

David Klimeš: Nečas nasadil Pospíšilovi svatozář

Nečas už více než rok neměl s Pospíšilem dobré vztahy mimo jiné kvůli mocenským střetům uvnitř ODS a sporům o to, jak si Pospíšil plní stranické povinnosti. Jmenováním Blažka, o němž před dvěma lety prohlásil, že ztratil jeho důvěru, nyní naopak nyní získává spojence z vlivného jihomoravského stranického regionu.

Premiéra při odvolání Pospíšila podpořili ostatní lídři ODS, proti se postavil jen prezidentský kandidát strany a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Výkonná rada neměla důvod se od toho odchýlit,“ poznamenal dnes Nečas. Vedení ODS se drželo toho, že obvykle do rozhodnutí regionů o krajských kandidátkách nezasahuje.

Po odvolání Pospíšila se objevily spekulace o tom, že skutečnou příčinou jeho odchodu bylo chystané jmenování ústecké státní zástupkyně Lenky Bradáčové na pozici . Pospíšil, který je předsedou organizace ODS Plzeňského kraje, se po odvolání rozhodl přijmout nabídku kandidovat na plzeňského hejtmana. Jeho kolegové v krajské organizaci to vítají a považují to za řešení, které by mohlo pomoci k volebnímu vítězství. Nečase plzeňská ODS neúspěšně vyzývala, aby se jejího regionálního sněmu věnovaného Pospíšilově dalšímu politickému osudu zúčastnil.