Veřejně činné osobnosti podepsaly výzvu "Zastavme Putina!"

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Deset veřejně činných osobností z ČR a Slovenska se podepsalo pod výzvu "Zastavme Putina!". Výzva se vztahuje ke konfliktu na Ukrajině a upozorňuje, že nynější ruská politika se netýká jen Ukrajiny, ale ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy, jež byla v minulosti pod ruským vlivem.

„Je společným zájmem nás všech postupovat v současné, Ruskem vyvolané krizi jednotně a společně a zabránit destabilizaci střední a středovýchodní Evropy, která je naším společným domovem,“ stojí v textu.

Autoři vyzývají k těsnější spolupráci s EU, NATO a USA, kteří by měli „rozhodněji než dosud hájit politickou stabilitu, svobodu a demokracii ve střední a středovýchodní Evropě“.

Pod výzvu se kromě Doležala podepsali například bývalý ministr obrany ČSFR Luboš Dobrovský, bývalý velvyslanec Slovenska v USA Martin Bútora, poslanec Evropského parlamentu a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer nebo europoslanci Pavel Svoboda a Jaromír Štětina.

Celý text výzvy:
Zastavme Putina!

Letos na jaře anektovala Ruská federace Krym. Nyní soustavně podněcuje a podporuje separatistické bojůvky na východní Ukrajině, a tato podpora se postupně mění v otevřenou agresi. Je to frapantní porušení politické dohody, uzavřené v roce 1994 v Budapešti, v níž se tři velmoci, USA, Velká Británie a Ruská federace mimo jiné zavázaly, že budou respektovat nezávislost a státní suverenitu Ukrajiny ve stávajících hranicích a že se vůči Ukrajině zdrží ekonomického nátlaku a použití vojenské síly.

Nynější ruská politika se ovšem netýká zdaleka jen Ukrajiny. Ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy, jež byla v minulosti pod ruským vlivem. Po skončení studené války tu svobodu, demokracii a státní suverenitu opět získali také Slováci a Češi.

Je společným zájmem nás všech postupovat v současné, Ruskem vyvolané krizi jednotně a společně a zabránit destabilizaci střední a středovýchodní Evropy, která je naším společným domovem.

Je nám taky zjevné, že je to možné jen v těsné spolupráci s našimi spojenci v Evropské unii, NATO a se Spojenými státy americkými. Formulovat a hájit společné zájmy se národům našeho regionu v minulosti příliš nedařilo, takže jsme se v poměrně nedávné době po dvakrát stali obětí bezohledných velmocenských hrátek. Měli bychom to napravit.

Proto společně vyzýváme naše západní spojence v EU, NATO i USA, aby rozhodněji než dosud hájili politickou stabilitu, svobodu a demokracii ve střední a středovýchodní Evropě. A zároveň společně apelujeme na vlády a politickou reprezentaci všech našich zemí, aby v tomto úsilí byly s našimi západními spojenci solidární – musíme s lítostí konstatovat, že se to dosud neděje. Prosíme ty, kteří s námi souhlasí, aby se k nám připojili.

Bohumil Doležal, signatář Charty77, před listopadem 1989 tajemník Demokratické iniciativy, býv. poslanec FS ČSFR a poradce premiéra Klause, politolog a publicista

Luboš Dobrovský, signatář Charty77, býv. ministr obrany ČSFR, býv. velvyslanec ČR v Moskvě

Martin Bútora, sociolog, spoluzakladatel Veřejnosti proti násilí, býv. velvyslanec Slovenské republiky v USA

Miroslav Kusý, signatář Charty77, slovenský filosof a politolog

Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu, býv. viceguvernér ČNB

Grigorij Mesežnikov, slovenský politolog a publicista, prezident IVO (Inštitút pre verejné otázky)

Martin Palouš, býv. mluvčí Charty77, býv. velvyslanec ČR v USA a při OSN, vysokoškolský učitel

Pavel Svoboda, poslanec Evropského parlamentu

Jaromír Štětina, poslanec Evropského parlamentu

Karel Štindl, před listopadem 1989 místopředseda Demokratické iniciativy, vysokoškolský učitel, býv. velvyslanec ČR ve Varšavě a v Kyjevě

Výzvu Zastavme Putina! už podepsalo přes dva a půl tisíce lidí

K výzvě Zastavme Putina! se za dva dny připojilo 2753 signatářů z České republiky a Slovenska. Mezi známějšími jmény jsou to v České republice mj. režisér Ivan Rajmont, scénárista David Smoljak, textař Michal Horáček, herci Jan Potměšil, Jana Plodková, Ondřej Volejník, spisovatel a hudebník Jan Burian, písničkář Jaroslav Hutka, hudebník Petr Malásek, spisovatelé Jiří Stránský a Miloš Urban, poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil, publicisté Tomáš Němeček, prof. Vladimír Just, Jiří Peňás, Petruška Šustrová, Jiří Černý, Jan Rejžek, astronom Jiří Grygar. E15.cz o tom informoval jeden z organizátorů výzvy, publicista Bohumil Doležal.

Na Slovensku výzvu podepsali mj. poslankyně Evropského parlamentu Jana Žitňanská, poslanec NRSR a někdejší poslanec FS ČSFR František Šebej, scénárista a moderátor Milan Markovič, publicistka a zpěvačka Lucia Piussi, spisovatel Ján Štrasser, Politoložka prof. Soňa Szomolányi , literární vědec Peter Zajac, občanská aktivistka Zuzana Szatmáry, historik Ivan Kamenec.

Signatáři Výzvy Bohumil Doležal a Luboš Dobrovský poslali text a seznam signatářů na vědomí předsedovi České vlády Bohuslavu Sobotkovi, premiéru Slovenské vlády Robertu Ficovi, předsedovi Evropské rady Van Rompuymu a generálnímu tajemníkovi NATO Andersu Fogh Rasmussenovi. Sbírání podpisů pokračuje.