Věznice opouštějí první vězni omilostnění prezidentem Klausem

Amnestie

Amnestie Zdroj: profimedia.cz

Věznice mohou propustit řádově desítky vězněných osob denně. Například ve věznici Kynšperk nad Ohří, kde se amnestie dotkne zhruba 450 odsouzených, tak pravděpodobně nebude v silách soudců ani vězeňské služby propustit všechny dotčené vězně během dnešního dne.  (Foto ČTK)
Nejméně se prezidentovo rozhodnutí dotkne Mírova, odkud by mělo odejít pouze 17 odsouzených.  (Foto ČTK)
Například teplická věznice propustila již dopoledne 12 z 27 vězňů, kterých se Klausova amnestie týká. Mluvčí věznice Michael Kruťa uvedl, že všechny dotčené vězně stihnou pravděpodobně propustit ještě dnes.  (Foto ČTK)
Počet vězňů, kterých by se měla týkat amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem, odhaduje ministerstvo spravedlnosti na 6876. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale na dnešní tiskové konferenci upozornil, že tento odhad se může změnit až o desítky osob. Prvními propuštěnými byly podle něj dvě ženy z věznice v Teplicích.  (Foto ČTK)
Blažkův náměstek Daniel Volák uvedl, že vězeňská služba i soudci jsou připraveni pracovat na provádění amnestie 24 hodin denně. Soudci o jednotlivých případech rozhodují přímo ve věznicích. Samotné rozhodnutí soudce v neveřejném zasedání může být velmi rychlé, propouštění vězňů tak budou brzdit spíše technické možnosti věznice.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Počet vězňů, kterých by se měla týkat amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem, odhaduje ministerstvo spravedlnosti na 6876. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale na dnešní tiskové konferenci upozornil, že tento odhad se může změnit až o desítky osob. Prvními propuštěnými byly podle něj dvě ženy z věznice v Teplicích.

Blažkův náměstek Daniel Volák uvedl, že vězeňská služba i soudci jsou připraveni pracovat na provádění amnestie 24 hodin denně. Soudci o jednotlivých případech rozhodují přímo ve věznicích. Samotné rozhodnutí soudce v neveřejném zasedání může být velmi rychlé, propouštění vězňů tak budou brzdit spíše technické možnosti věznice.

„Nemohu to garantovat za všechny soudy, ale snažíme se udělat všechno proto, aby dnešního dne byla tato rozhodnutí vydána,“ prohlásil předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Teprve později se podle něj budou soudy zabývat případy odsouzených k podmíněným či alternativním trestům. Jednání se také může protáhnout v případě, že proti verdiktu soudu podá vězeň či státní zástupce stížnost.

„Jakmile soud pravomocně rozhodne, tak my okamžitě budeme s vězněm realizovat propouštěcí kolečko. Znamená to zdravotní a výstupní prohlídku, následně odevzdání oděvních nebo jiných součástek, které má vězeň v průběhu trestu nafasovány, a vyplnění propouštěcích papírů,“ doplnil generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Poté podle něj může vězněný člověk opustit brány věznice. Celý proces zabere zhruba dvě hodiny.

Věznice mohou podle Dohnala propustit řádově desítky vězněných osob denně. Například ve věznici Kynšperk nad Ohří, kde se amnestie dotkne zhruba 450 odsouzených, tak pravděpodobně nebude v silách soudců ani vězeňské služby propustit všechny dotčené vězně během dnešního dne.

V další desítce věznic se pak bude amnestie vztahovat na zhruba 300 vězňů. Podle Voláka jde o Heřmanice, Jiřice, Horní Slavkov, Ostrov nad Ohří, Pardubice, Plzeň, Příbram, Rapotice, Světlá nad Sázavou a Vinařice. Nejméně se prezidentovo rozhodnutí dotkne Mírova, odkud by mělo odejít pouze 17 odsouzených. Například teplická věznice propustila již dopoledne 12 z 27 vězňů, kterých se Klausova amnestie týká. Mluvčí věznice Michael Kruťa uvedl, že všechny dotčené vězně stihnou pravděpodobně propustit ještě dnes.

Ministr spravedlnosti upozornil, že propouštění se nebude týkat vazebně stíhaných. Už dříve uvedl, že podmínky amnestie se vztahují zejména na vězně s tresty uloženými na jeden rok a méně. Amnestie tak podle něj bude nejčastěji zahrne pachatele trestných činů maření úředního rozhodnutí a drobné majetkové kriminality, jako jsou krádeže.

Podle Sváčka a Voláka prezidentské rozhodnutí u odsouzených nevztahuje na jiné tresty než odnětí svobody, podmíněné tresty, obecně prospěšné práce a domácí vězení. Například zákaz činnosti, zákaz řízení motorových vozidel či rozhodnutí o náhradě škody by amnestií postiženy být neměly.

Prezident Klaus oznámil částečnou amnestii v úterý na konci svého novoročního projevu. Odcházející hlava státu udělila amnestii poprvé za svá dvě prezidentská období. Podle Voláka amnestie rozhodně nepatří mezi ty největší. „Já bych řekl, že je taková střední,“ uvedl.