Více než třetina lidí nevěří ve zlepšení ekonomiky ČR

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Více než třetina Čechů se obává, že hospodářská situace země bude za pět let horší než v současnosti. Opak očekává jen každý čtvrtý člověk. Vyplývá to z výsledků průzkumu Střediska empirických výzkumů STEM. Podíl pesimistů se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o osm procentních bodů.

Ve zhoršení ekonomické situace Česka v horizontu pěti let věří 36 procent respondentů, zatímco loni v říjnu to bylo 28 procent. Výrazný nárůst pesimistických odpovědí sociologové zaznamenali ve věkové skupině nad 60 let.

Optimistický pohled na vývoj českého hospodářství si podle STEM udržuje 25 procent dotázaných, což je o pět procentních bodů méně než loni. Klesl také podíl těch, kdo očekávají, že v horizontu pěti let bude ekonomická situace Česka stejná jako v současnosti. V aktuálním průzkumu tuto možnost zvolilo 39 procent dotázaných, loni to bylo 42 procent.

PrůzkumPrůzkum | STEM

Pětina věří ve zlepšení

Sociology STEM zajímal také pohled lidí na hospodářskou situaci jejich rodin. V její zlepšení během následujících pěti let věří 19 procent respondentů. Opačného vývoje se obává 28 procent dotázaných. Zbylých 53 procent neočekává ani zlepšení, ani zhoršení. Také tyto výsledky ukazují meziroční nárůst počtu pesimistů, a to o pět procentních bodů.

O pohled Čechů na ekonomickou situaci jejich rodin se zajímala rovněž agentura Ipsos. Podle dnes zveřejněných výsledků čtvrtina dotázaných věří, že během následujícího půlroku dojde ke zlepšení. Naproti tomu 17 procent očekává zhoršení a 53 procent počítá se stagnací. Zbylých pět procent dotázaných zvolilo odpověď „nevím.“