Vláda bude moci ovlivnit růst penzí, potvrdil Senát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Vláda patrně dostane pravomoc zvyšovat důchody nad valorizační rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Důchodovou novelu, která to předpokládá, schválil Senát. Navýšení penzí z rozhodnutí kabinetu nebude moci překročit 2,7 procenta. Předlohu, aby platila, ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Schválená mez by příští rok umožnila zvýšit vládě starobní penze v průměru zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun. Kabinet původně navrhoval hranici pro své rozhodování 1,7 procenta, o procentní bod vyšší prosadili ve Sněmovně v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že úprava neznamená, že důchody porostou každý rok o 2,7 procenta. Jde jen o možnost vlády, kabinet navíc nemusí limit vyčerpat, řekl senátorům. „Rozhodnutí vlády se bude odvíjet od konkrétní situace v konkrétním kalendářním roce,“ dodal.

Pro předlohu zvedlo ruku 32 ze 46 přítomných senátorů, proti byl jeden. Rozsáhlejší debata se o ní v horní komoře nekonala.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že stejný postup by byl možný podle rozpočtového vývoje i příští rok.

Vláda v minulosti měla možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci. Novela to ale před několika lety zrušila. Zpravodajka Božena Sekaninová (ČSSD) podotkla, že kabinety využily toto právo za 15 let jen třikrát.