Vláda hasí potíže. Přidá vědě přes půl miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se chystá přidat nad rámec schváleného státního rozpočtu stovky milionů pro českou vědu. Zpráva, která vypadá na první pohled pozitivně, má ale i druhou stránku. Peníze jsou životně důležité pro udržení vědeckých center, které Česko vybudovalo v minulých letech s evropskou pomocí. Zdroje z EU nyní ale vysychají.

Výdaje na vědu potvrdil premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro týdeník Euro. „Jsme na výdajích v koalici dohodnuti, dovolí nám to celkové úspory,“ řekl premiér. Podle vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka půjde o 600 milionů korun.

Požadavek na číslo vzešel z auditu udržitelnosti vědeckých center. Pokud by centra peníze nedostala, nemohla by pracovat a tedy plnit podmínky, na základě kterých dotace dostala. Peníze by pak musela podle evropských regulí vracet, což by znamenalo jejich konec.

Center je po celém Česku nyní padesát, většina z nich se nyní buduje. Kvůli potížím s udržitelností se v minulosti hovořilo například o Mezinárodním centru klinického výzkumu nemocnice u sv. Anny, Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech a Ovocnářském výzkumném institutu v Holovousích.

Výdaje klesají

Ve státním rozpočtu je v položce tuzemských zdrojů pro vědu a výzkum na letošní rok napsáno číslo 26,9 miliard korun. Konečných 27,5 miliardy korun je o téměř miliardu více než v roce 2014. Přesto celkové výdaje na vědu klesají.

Důvodem je končící podpůrný evropský program. Meziročně tak jde o úbytek přibližně pěti miliard korun. Propad by se ale měl v příštích letech s nastartováním nových programů snižovat.

Rozvoj vědeckých center v minulosti kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj vyčerpala centra mezi roky 2007 až 2013 pouze 36 procent částky, která byla v operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace určená. Jen za rok 2014 podle NKÚ centra nestihla vyčerpat 420 milionů korun.

Peníze na českou vědu: kolik na co a co vše je vlastně věda?