Vláda neřeší platy státních zaměstnanců systémově, stěžují si odbory. Svolají kvůli tomu protestní akce

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Jednání o navyšování platů státních zaměstnanců se dostává do další fáze. Vláda v demisi musí řešit neshody s odbory, které protestují proti tomu, že kabinet Andreje Babiše chce zvýšit platy jen určitm profesím. Odboráři si zároveň stěžují, že vláda není schipna problematiku systémově řešit. Na polovinu června tak svolávají protestní akci, na které by se měla setkat zhruba stovka odborářů. O navyšování platů bude vláda jednat už zítra. S odbory má o penězích mluvit ministryně práce a sociálních věcí jaroslava němcová.

„Pozvánku vede paní ministryně v patrnosti a pokud jí to nabitý kalendář jen trochu umožní, velmi ráda by se schůzky zúčastnila, protože přece jen otázka platů je pro MPSV důležitá,“ uvedl pro INFO.CZ mluvčí resortu pod vedením Jaroslavy Němcové Vladimír Řepka. O tom, jak napjatá atmosféra kolem vyjednávání panuje, nechce v současnosti mluvit. „Náš případný postoj bychom sdělili na schůzce,“ vzkazuje.

Bližší informace k tomu, zda se schůzky s odboráři zúčastní a jaký bude jeho postoj, neuvádí ani premiér v demisi Babiš. „Vláda se rozpočtem, tedy i případným zvyšováním platů státních zaměstnanců, bude zabývat zítra,“ reagovala na dotazy INFO.CZ mluvčí vlády Barbora Peterová.

Ze strany odborů, které sdružují státní zaměstnance, už ale lze v poslední době cítit napětí. Premiéra v demisi vyzvaly k jednání o navýšení platů ve veřejném sektoru už v polovině března. „Dodnes jsme neobdrželi návrh termínu jednání,“ tvrdí mluvčí odborových svazů z rozpočtové a příspěvkové sféry Pavel Bednář. Relevantně se podle něj nejedná ani se zástupci těch profesí, u kterých by premiér o zvýšení platů uvažoval.

„Stavíte proti sobě skupiny zaměstnanců“

„Premiér se v této souvislosti vyjadřuje tak, že si plošně všichni zaměstnanci ve veřejných službách a veřejné správě zvýšit platy nezaslouží. Přidat chce pouze některým skupinám, navrhovaná procenta zvýšení platů se den ode dne liší,“ říká pro INFO.CZ Bednář. Názory kabinetu v demisi se podle něj často mění. „Nelze přehlédnout, že premiér v krátkých časových intervalech více či méně upřednostňuje z jeho pohledu více zasloužilé skupiny zaměstnanců, kterým do médií vzkazuje, kolik jim možná přidá nebo nepřidá. Můžeme za tím hledat i snahu nějakým způsobem postavit různé skupiny zaměstnanců ve veřejných službách a veřejné správě proti sobě,“ dodává.

Zbytek článku najdete na stránkách Info.cz zde >>>