Vláda podle Grebeníčka špicluje KSČM, Nečas to odmítl

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Někdejší šéf KSČM a současný poslanec za tuto stranu Miroslav Grebeníček podezírá vládu, že "špicluje" a sleduje Komunistickou stranu Čech a Moravy. V písemné interpelaci se s tímto podezřením obrátil na předsedu vlády Petra Nečase. Nečas ale jeho podezření odmítl s tím, že vláda v žádném případě politické strany nesleduje.

Jak píše Grebeníček, zaznamenal v poslední době opět informace, že ministerstvo vnitra i některé zpravodajské složky jsou „úkolovány ke špiclování, nebo mají podněcovat, organizovat a provádět sledování Komunistické strany Čech a Moravy“. Podezírá vládu, že tak chce omezit demokratickou soutěž politických stran a „odvést pozornost veřejnosti od prokorupčního, lobbistického, klientelistického a kriminálního jednání a od kauz, ve kterých jsou podezřelí členové vlády, klienti a sponzoři stran vládní koalice.“ Na Nečase se proto v písemné interpelaci obrátil s hned několika otázkami. Chtěl například vědět, jaké parlamentní strany nechává vláda sledovat a jaké zpravodajské služby a další instituce využívá ke sledování. Otázal se také, zda je sledována i ODS, kterou podle jeho slov veřejnost podezírá nejvíc z klientelismu.

Premiér Nečas ale jeho podezření odmítl. „Vláda plně respektuje svobodnou soutěž politických stran a v žádném případě neprovádí jakékoli svévolné sledování politických stran,“ uvedl v odpovědi na interpelaci. Napsal také, že činnost zpravodajských služeb upravuje zákon, a nelze proto tvrdit, že by pro potřebu vlády sledovaly KSČM, pokud by k tomu neexistovaly zákonné důvody.

Vláda loni uložila ministerstvu vnitra, aby zpracovalo návrh na pozastavení činnosti KSČM. Debatu o pozastavení činnosti strany však koncem listopadu odložila.

Grebeníček proto položil další otázku, a to které úkoly ministerstvo vnitra navrhlo v souladu se svým záměrem, že bude dál sledovat činnost KSČM. „Protože vláda ČR přerušila příslušný bod jednání, nedošlo ke schválení usnesení předloženého ministerstvem vnitra, a jednotlivým resortům nebyly tedy uloženy úkoly vyplývající z návrhu tohoto usnesení,“ odpověděl mu premiér.