Vláda podpořila snížení počtu dotačních programů od roku 2014

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Počet dotačních programů, přes které do Česka proudí peníze z Evropské unie, se od roku 2014 zřejmě sníží ze současných 17 na osm. Návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dnes podpořila vláda. Novinářům to po jednání ministrů řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Návrh předpokládá vznik programů s názvy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání, Doprava, Životní prostředí, Zaměstnanost, Praha-pól růstu ČR, Technická pomoc a Integrovaný regionální operační program. Poslední jmenovaný program má nahradit dosavadní regionální programy.

„V tuto chvíli stojíme před situací, kdy čerpání operačních programů bude jednodušší,protože jich bude méně, na druhé straně musí být lépe vydefinovány priority,“ uvedl po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. „V tuto chvíli začne intenzivní příprava na vlastní struktuře jednotlivých operačních programů,“ dodal s tím, že v minulém týdnu s připravovanými změnami ministerstvo seznámilo Evropskou komisi, která s nimi byla spokojena.

Prioritou pro Česko bude v období 2014 až 2020 zvýšení konkurenceschopnosti, uvedl již dříve náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Operační programy mají podporovat hlavně ta odvětví, kde selhává trh. Zároveň bude snahou usnadnit administrativu, elektronizovat agendu a zjednodušit pravidla čerpání z fondů.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 778 miliard korun. Celkem úřady proplatily od roku 2007 do začátku letošního září příjemcům dotací asi 369 miliard korun. Podle Brauna dostane Česká republika v dalším období na operační programy zhruba o 20 procent méně peněz ve srovnání se současným obdobím. Vše bude záviset na tom, jak dopadnou aktuální jednání o budoucím rozpočtu EU.