Vláda schválila minimální počet poboček České pošty

česká pošta

česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Vláda schválila nařízení, které stanoví minimální počet poboček České pošty na 2100. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pošta má nyní 3200 poboček a neplánuje je rušit. Během deseti let chce dvě třetiny poboček převést na partnery.

Jak řekl mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina, pošta nyní neplánuje pobočky rušit. Během deseti let chce dvě třetiny poboček převést na partnery. „Číslo je vyšší, než jsme původně počítali,“ uvedl Drtina, podle kterého vyhláška předpokládala minimální počet poboček 2100. „Nyní budeme s ministerstvem vnitra spolupracovat na notifikaci směrem k Evropské komisi, abychom vyloučili naši největší obavu, tedy že by mohlo dojít k nedovolené veřejné podpoře, což by bylo v rozporu s unijním právem,“ dodal. ČTÚ musí posoudit také všechny související předpisy, aby nebyly v rozporu.

Nutnost stanovit i minimální počet poboček vládním nařízením zavedla v roce 2013 poslanecká novela poštovního zákona. Svaz měst a obcí požadoval, aby stanovený minimální počet byl shodný s nynějším rozsahem pobočkové sítě. Podle Sdružení místních samospráv by schválení návrhu s minimálním počtem 2100 poboček vedlo k rušení pošt zejména v malých obcích.

Univerzální služby pošty

Ministři financí Babiš a vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se nedávno na jednání vlády střetli kvůli rozsahu kompenzací pro Českou poštu za poskytování takzvané univerzální služby. Ta mimo jiné zahrnuje i provoz ztrátových pošt. Vláda nakonec rozhodla, že pošta ze státního rozpočtu dostane letos až 700 milionů korun. V dalších letech maximální částka postupně klesne na 500 milionů korun ročně.

Česká pošta loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě kompenzace za univerzální službu. Podnik provozuje přes 1000 ztrátových poboček.