Vláda v lednu prodala rekordní objem dluhopisů, celkem za 66 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo financí letos odstartovalo svou emisi dluhopisů ve velkém stylu. Od počátku roku už český stát prodal bondy za 66 miliard korun, více si vláda během jediného měsíce dosud nikdy v historii země půjčit nestihla.

Stát tak jen za tři lednové týdny získal třetinu částky, kterou si na dluhopisových trzích půjčil za celý loňský rok. Záplava nových bondů ale začíná narážet na poptávkový strop, investoři žádají vyšší úrok a náklady státu na financování začínají růst. Za čtyřmiliardovou lednovou půjčku splatnou v roce 2025 tak stát ročně zaplatí úrok 0,6 procenta, tedy dvojnásobek toho, co za obdobnou investici požadovali burziáni v loňském roce. A zatímco ještě na sklonku roku 2015 byli investoři ochotni za dvouletou půjčku českému státu dokonce čtyři desetiny procenta zaplatit, letos v lednu se už tento vládní emisní benefit prakticky rozplynul.

„Výnosy požadované investory rostou kvůli silné letošní emisi dluhopisů, ale i slábnoucí poptávce zahraničních investorů, kteří do nich umisťují českou měnu získanou z devizových intervencí ČNB,“ soudí analytička České spořitelny Jana Urbánková. Klesá i zájem ze strany domácích bank. „Komerční banka loni nakoupila české státní dluhopisy pouze za necelé čtyři miliardy korun, což je nejmenší investice do této třídy aktiv za posledních pět let,“ uvádí Pavel Zúbek z Komerční banky.

Dluhopisy české vládyDluhopisy české vlády | Repro E15

Po nejostřejším startu do nového roku v historii vládního financování hodlá ministerstvo financí alespoň v příštích týdnech zvolnit.
„Z emisního kalendáře střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na příští měsíc vyplývá, že nabídka státních dluhopisů bude v únoru nižší než v lednu,“ uvádí mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová. Celkově plánuje stát v letošním roce podle své strategie financování a řízení státního dluhu vydat bondy přinejmenším za 150 miliard korun.