Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška skončil

Václav Bartuška

Václav Bartuška Zdroj: E15 Anna Vackova

Vládní zmocněnec pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška ve funkci skončil. Ministerstvo průmyslu potvrdilo, že mu v červnu vypršel mandát. Bartuška zůstává zvláštním velvyslancem České republiky pro energetickou bezpečnost. Úřad vlády následně sdělil, že s pozicí zmocněnce pro Temelín se v současné době dále nepočítá.

Bartuškova funkce byla zřízena v červnu 2010. Jeho hlavním úkolem bylo starat se o informační tok mezi vládou a účastníky tendru pro dostavbu temelínské elektrárny. Hlídal také dodržování bezpečnostních požadavků státu. Na začátku dubna vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny a ČEZ poté tendr na dostavbu dvou bloků Temelína zrušil.

Od té doby se čeká, zda a kdy bude vypsán tendr nový. Podle dřívějších vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka je možné, že místo dvou bloků se v Temelíněpostaví pouze jeden. Druhý by mohl vzniknout v Jaderné elektrárně Dukovany.

O budoucím jaderném vývoji více napoví energetická koncepce, kterou v současné době připravuje MPO ve spolupráci s ministerstvem financí. Má být vypracována do konce letošního roku.