Vnitro zveřejnilo osobní údaje držitelů datových schránek. Jak požádat o smazání?

Vnitro zveřejnilo seznam držitelů datových schránek.

Vnitro zveřejnilo seznam držitelů datových schránek. Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo vnitra zveřejnilo seznam uživatelů datových schránek, kde jsou uvedené jejich jména a adresa bydliště popřípadě adresa výkonu jeho pracovní činnosti. Nejde přitom totiž pouze o OSVČ ale i fyzické osoby, které si datovou schránku zařídily z vlastního popudu, upozornily Novinky.cz

„Seznam držitelů datových schránek umožňuje veřejnosti zjistit, zda konkrétní subjekt má aktuálně zřízenou a zpřístupněnou datovou schránku,“ píše se na webu. Vnitro je povinno tyto informace zveřejňovat v přehledné formě způsobem umožňujícím i dálkový přístup ve strojově čitelném formátu. Nejedná se tak o nic neobvyklého.

„Veřejně dostupný seznam držitelů datových schránek je k dispozici veřejnosti již od počátku zavedení datových schránek a tuto povinnost nám ukládá zákon,“ uvedl pro e15 tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. 

„Nejedná se tedy o žádný nový vyhledávací nástroj či podobu zveřejnění údajů o držitelích datových schránek, nýbrž o dlouhodobě používaný, zavedený a veřejnosti dostatečně známý nástroj, který má správce ISDS povinnost ze zákona vést a dát k dispozici veřejnosti,“ dodal. 

Fyzická osoba však nemusí mít tyto údaje veřejné, i přestože má datovou schránku zřízenou. „V případě datových schránek podnikajících fyzických osob zákaz zveřejnění v seznamu zákon neumožňuje,“ uvedl Krátoška. 

Jak smazat své údaje 

  1. Přihlaste se do své datové schránky.
  2. Přejděte na záložku „Informace o schránce“.
  3. Poté klikněte na záložku „Zobrazení v seznamu DS“.
  4. Označte, že chcete zakázat zobrazení v seznamu DS.
  5. Uložte.