Volit chtěl i muž, který se probudil z kómatu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

O parlamentní volby je v českých nemocnicích zájem. Úraz, porod ani operace není pro lidi důvod, proč by neměli vhodit svůj lístek do volební urny. Podle zapisovatelky okrskové volební komise v Praze 5 Kláry Novotné, pod jejíž rajón spadá i pražská Fakultní nemocnice Motol, bývají volby v nemocnicích takové malé dobrodružství.

„Řadu lidí převážejí z oddělení na oddělení, někoho pustí a někoho naopak třeba přivezou k porodu. Přesné počty lidí ani časy tak kvůli tomu v podstatě neznáme,“ sdělila serveru E15.cz Novotná.

Zájem odvolit ve zdravotnickém zařízení v Motole mělo letos podle ní 200 lidí. „Oproti předešlým prezidentským volbám je to o polovinu méně,“ konstatovala Novotná.

Pro volby v nemocnicích podle ní platí specifická pravidla. Kdo z pacientů má zájem volit, nahlásí se několik dní před volbami a je zařazen na „zvláštní seznam voličů“. V místě jeho trvalého bydliště ho pak automaticky volební komise vyškrtne z „běžného seznamu voličů“. „Aby nemohl volit dvakrát,“ poznamenala Novotná.

Striktní přihlašovací pravidla rozlítila podle Novotné jednoho z pacientů, který se probral z kómatu a domáhal se svého volebního práva. „Bohužel to už ale nešlo, protože seznamy se uzavíraly v polovině týdne,“ řekla Novotná.

Volební lístky od pacientů v nemocnici Motol letos vybírá šest lidí, při prezidentských volbách to kvůli vyššímu počtu přihlášených voličů bylo osm lidí. „Pracují až deset hodin denně,“ sdělila Novotná.

Stejný počet voličů jako v předcházejících volbách zaznamenali podle mluvčího Tomáše Oborného ve fakultní nemocnici v Ostravě. „Během včerejšího dne odvolilo 70 pacientů,“ uvedl Oborný. Ve Fakultní nemocnici Brno se k volbám přihlásilo podle mluvčí Anny Mrázkové zhruba 200 pacientů, což je podle ní srovnatelné s minulými volbami.

Pod zvláštní seznam voličů spadají například i vezení či ti, kdo si vyzvedli voličské průkazy.

Ministerstvo vyzvalo k očkování proti chřipce. VZP nabízí klientům vakcínu zdarma