Vondrouš za „kuličkový atentát“ na Klause vyvázl s podmínkou

Pavel Vondrouš

Pavel Vondrouš Zdroj: ctk

Okresní soud v Liberci dnes uložil Pavlu Vondroušovi za loňskou střelbu z airsoftové pistole na tehdejšího prezidenta Václava Klause půlroční trest podmíněně odložený na jeden rok. Soud jeho čin překvalifikoval na výtržnictví. Za násilí proti úřední osobě Vondroušovi původně hrozil trest od šesti měsíců do šesti let vězení. Klaus se dnešního líčení neúčastnil, jeho předvolání by podle předsedy senátu do případu nevneslo nic nového.

Incident se stal při otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku. Šestadvacetiletý útočník na Klause zblízka sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl. Vondrouš po útoku z místa odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla. Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem.

Vondrouš u soudu vypověděl, že se na čin připravoval asi měsíc, poté co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho za jednoho představitelů dnešního špatného stavu země.

„Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás a že nelze takto pokračovat,“ uvedl. Házet vajíčka nechtěl, na to prý už veřejnost nereaguje, a airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží. Po zakoupení pistole trénoval v lese, aby náhodou netrefil nikoho jiného. „Nevěděl jsem, zda budu moci nějakým bezpečným způsobem svůj protest vykonat, aby ochranka neměla čas reakce a nikomu se nic nestalo,“ řekl. Využil toho, že byl v davu sympatizantů bývalého prezidenta.

Soud také vyslechl tři svědky. Státní zástupce poté navrhl pro Vondrouše podmíněný trest. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu na odvolání, obhajoba se práva na odvolání vzdala.