Vyšší platy hasičů a policistů? Vnitro dostane navíc tři miliardy

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: ctk

Ministerstvo vnitra dostane pro příští rok navíc zhruba tři miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš však potřebuje najít ještě jednu miliardu korun, která umožní zvýšení platů policistů a hasičů ze 3,5 na pět procent, jak to chce ministr vnitra Milan Chovanec. O definitivní podobě rozpočtu budou jednat na konci srpna.

Vnitro pro zvýšení rozpočtu musí splnit několik podmínek Babiše, které se týkají úspor nebo prodeje nepotřebného majetku. Chovanec se na příštím jednání prý také bude s Babišem bavit o tom, kam konkrétně peníze půjdou. Mimo jiné by se měly zvýšit platy policistů a hasičů nad 3,5 procenta, část peněz by měl jít také do nákupu nového vybavení bezpečnostních složek, jako například na policejní auta.

Definitivně by se měli dohodnout na konci srpna. „Znamená to ještě nějaká opatření na straně ministerstva vnitra, ať už jde o úspory nebo prodej nepotřebného majetku. My si myslíme, že jsme schopni všem požadavků pana Babiše dostát,“ řekl Chovanec. Jinak je prý dohoda v podstatě „na stole“. „Jsem přesvědčen, že jdeme správným směrem. Podmínky splníme,“ doplnil.

Babiš později uvedl, že si od něj Chovanec odnesl téměř tři miliardy korun. Podle ministra vnitra i premiéra Bohuslava Sobotky by v letech 2015 a 2016 měly platy policistů a hasičů vzrůst tak, aby se dorovnala jejich reálná mzda na úroveň z roku 2010. Tehdy klesly právě o osm procent.

Chovanec již dříve uvedl, že by chtěl, aby měl jeho resort v příštím roce rozpočet 54,5 miliardy korun, původní návrhy ministerstva financí počítaly s rozpočtem na příští rok kolem 50 miliard korun. Na letošní rok má vnitro schválený rozpočet zhruba 53,7 miliardy korun.