Weigla Zeman nepřesvědčil, kancléř odejde z Hradu s Klausem

Jiří Weigel

Jiří Weigel Zdroj: E15

Vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl dnes oznámil, že z Hradu odejde spolu končícím prezidentem Václavem Klausem. Odmítl tak nabídku příštího prezidenta Miloše Zemana, aby v současné funkci pokračoval. Dnes to sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Weigl si podle mluvčího váží Zemanových předvolebních slov o tom, že by byl pro budoucí hlavu státu přijatelný na funkci kancléře. „Nicméně, Dr. Weigl po 23 letech spolupráce s Václavem Klausem považuje za správné odejít se současným prezidentem,“ uvedl Ochvat v písemném prohlášení.

Zeman k Weiglovu rozhodnutí v České televizi uvedl, že je to pro něj „naprosto podružná záležitost“ a „zhruba totéž, jako kdo bude na Hradě vrchní zahradník“. „Pokud on (Weigl) sám je rozhodnut odejít, budu přemýšlet o tom, kdo bude novým kancléřem, ale v každém případě budu vybírat z lidí, kteří už s řízením Kanceláře Pražského hradu mají nějakou zkušenost,“ uvedl ale také Zeman.

Ztrátou času by podle něj bylo, kdyby do čela kanceláře dosadil někoho, kdo se bude půl roku zaučovat. Chce profesionálního úředníka. „Dost Jaklů, dost Hájků, dost politiků na Pražském hradě. Tam mají být byrokrati v tom dobrém, rakousko-uherském slova smyslu,“ dodal.

Zeman zmínil možnost, že by si Weigla ponechal, v minulých týdnech několikrát. Weigl je dlouholetým Klausovým spolupracovníkem. Loni média informovala, že se stal ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut Václava Klause.