Z pražských věznic by mělo být propuštěno zhruba 560 lidí

Vězení

Vězení Zdroj: profimedia.cz

V Praze by se měla prezidentská amnestie vztahovat na zhruba 560 lidí, kteří si v současnosti odpykávají trest za branami pankrácké a ruzyňské věznice, řekla dnes mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková. O jejich propuštění rozhodují Obvodní soud pro Prahu 4 a Obvodní soud pro Prahu 6. Dalším odsouzeným pak bude prominut podmíněný nebo alternativní trest.

Podle dnešního vyjádření náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka by se amnestie měla týkat 6876 vězňů. Prezident Václav Klaus ji vyhlásil na Nový rok při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky.

Pražské obvodní soudy rozhodují přímo ve věznicích. Městský soud podle Lhotákové posuzování amnestií koordinuje. Jeho předseda Jan Sváček je zároveň členem pracovní skupiny, která se současnou situací zabývá. Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka budou ostatní okresní soudy samy posuzovat, zda je pro ně výhodnější rozhodovat jednotlivé případy přímo ve vězení nebo na soudech. Krajské soudy pak budou posuzovat možná zastavení trestního stíhání, které trvá déle než osm let.

Z věznice na Pankráci bude propuštěno kolem 200 vězňů odsouzených převážně za drobné trestné činy, včetně krádeží nebo neplacení výživného. O jejich propuštění za branami věznice rozhoduje na základě podkladů vězeňské služby pět soudců, přítomni jsou také dva státní zástupci. Po kladném výroku soudců projdou vězni výstupní prohlídkou a opustí věznici. Zatím zde nikdo propuštěn nebyl.

Věznice v Teplicích dnes již propustila 12 vězněných. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odhaduje dobu propouštění v řádu dnů až týdnů, záležet podle něj bude na administrativní náročnosti jednotlivých případů. Podklady soudcům, kteří o propuštění rozhodují, připravují už od úterního odpoledne stovky členů vězeňské služby.

Klaus částečnou amnestii oznámil v úterý na konci svého novoročního projevu. Odcházející hlava státu udělila amnestii poprvé za svá dvě prezidentská období. V České republice je v současné době za mřížemi zhruba 23 tisíc lidí.